De Standaard

Droomvluch­t op de Bosuil

- GILLES MICHIELS

Miniatures Royal de Luxe

Tot 7 juli op Zomer van Antwerpen.

De Reus, de Kleine Reuzin en de Olifant: ze zijn zowat tot het meubilair van de Zomer van Antwerpen uitgegroei­d. Sinds 1993 drukt het Franse straatthea­tergezelsc­hap Royal de Luxe er haast elke twee jaar zijn stempel mee op het festival. Dit jaar blijven de indrukwekk­ende creaturen op stal, maar ook in kleiner formaat bespaart regisseur JeanLuc Courcoult niet op spektakel.

Net als de reuzenstoe­ten kiest Miniatures, naar eigen zeggen zijn eerste maatschapp­ijkritisch­e stuk, voor een vogelpersp­ectief als aanvangspu­nt. Aan de Bosuil, het voetbalsta­dion van Antwerp, word je meegezogen in het verhaal van een piloot die indommelt tijdens een vlucht.

In plaats van de ramp verbeeldt Royal de Luxe de geschif

Te diep in het glas gekeken, of staan hier werkelijk duizend wijnglazen?

te, sprookjesa­chtige dromen van de man, waarin de wereld in vo gelvlucht verschijnt: van staatsgrep­en tot oorlogen, van Woodstock tot James Bond.

Soms resulteert dat in poëtische scènes, maar soms wordt het door de hyperactie­ve monta ge een gratuit spektakel – alsof Michael Bay zelf in de regiestoel zit. Zo wordt de imposante be

ginopstell­ing, met op de vloer zo’n duizend gevulde wijnglazen in perfecte rijen, schijnbaar enkel voor het effect van de scène geveegd. Zonde. Naast het matig verstaanba­re Frans maken die keuzes dat Miniatures meer als verzamelin­g kunstjes of sketches genietbaar is dan als voorstelli­ng.

Dat neemt niet weg dat het heerlijk toeven is in Courcoults zwalpende cockpit. De Fransman weet met subtiele vondsten in zijn groteske decor of kostuums een complete wereld op te roepen, en laat je ook zonder diepgang van de ene verwonderi­ng in de andere tuimelen. Oppervlakk­ig? Ja, maar verdomd kundig gemaakt.

 ?? © Sigrid Spinnox ??
© Sigrid Spinnox

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium