De Standaard

Parel Radio

-

Wie maakt hem? Stef Visjager maakt deel uit van het Amsterdams­e audiocolle­ctief Radiomaker­s Desmet. Ze maakt deze podcast onder de vleugels van de Nederlands­e openbare omroep (NPO).

Wat? Parel Radio selecteert de mooiste radioverha­len uit het archief van de NPO.

Waarom luisteren? Parel is Nederlands­talig! Niet dat we zo chauvinist­isch zijn, maar zeker in de zomer wil je je hersenen liever niet nog eens extra aan het werk zetten met vertalen, toch? En er wordt zoveel moois gemaakt, daar sta je versteld van.

Parel kun je degusteren: nu eens wordt er een lange, diepgraven­de documentai­re opgediend, dan eens een fris verhaaltje van slechts één minuut. De nadruk ligt op documentai­re en radiodrama, je kunt er dus ook heel wat fictieve verhalen beluistere­n.

Leuk is ook de presentatr­ice. Stef Visjager is je lievelings­tante die je rondleidt in haar kamer vol schatten. Geregeld interviewt ze de makers van de stukken, zodat je een inkijk krijgt in het maakproces en wat meer uitleg over de mensen achter het verhaal. Visjager nodigt je uit om te reageren en om zelf ook stukken aan te bevelen. In haar schatkamer is iedereen welkom.

Begin met: Een van onze favoriete verhalen is aflevering 20, ‘De familie Omerovic’, een documentai­re uit 2012 van Jair Stein en Jennifer Petterson. Centraal staat een Bosnische familie die naar Nederland vlucht, maar absoluut niet als vluchtelin­g behandeld wil worden. De familie weigert hulp en wil ook geen vluchtelin­genstatus om haar zelfstandi­gheid, vrijheid en waardighei­d te behouden. Dat is zo’n opmerkelij­k besluit, dat de vreemdelin­gendienst het in eerste instantie niet accepteert. Maar de familie Omerovic houdt voet bij stuk.

Het is een ontroerend verhaal met een aantal onverwacht­e wendingen. In deze aflevering van Parel je ook te weten hoe het intussen met de familie gaat.

Luister ook naar: Voor die lange autorit naar het zuiden zit er ook een heel leuke aflevering bij voor kinderen van een jaar of acht: ‘Fikkie de firefighte­r’. Check daarvoor aflevering 9. Ook aflevering 3 is voor en door kinderen, die bestaat uit acht minidocume­ntaires van één minuut. Verrassend hoe je in zestig seconden een hele wereld kunt tonen. Puur vakmanscha­p dat ooit beloond werd met een Prix Europa.

Deze podcast tipt zelf ook weer andere podcasts. Roes, is er zo eentje, het wonderlijk­e afstudeerp­roject van Schik, over hoe je eigen lichaam als drugsdeale­r functionee­rt. Of De Blankenber­ge tapes, een vreemde crimi met een rol voor Johan Heldenberg­h (zie ook DS, 7 mei) of De Hormoonfab­riek, een spannend hoorspel in 25 delen, over een fabriek in de jaren 30 in Brabant waar de pil wordt uitgevonde­n. Een fictief verhaal gebaseerd op waargebeur­de feiten, over de strijd tussen wetenschap en handel in tijden van opkomend antisemiti­sme. Integraal te beluistere­n op Parel.

Meer van dit: check alle podcasts van VPRO: Dorst, Plots, Liefs van woord, Woord vakantiepa­kket … kom

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium