De Standaard

Werkgelege­nheidsgraa­d gaat weer verkeerde kant uit

Steeds meer werkzoeken­den vinden een job, maar toch zijn er in totaal minder mensen aan de slag.

-

BRUSSEL I Eind vorig jaar kon de toenmalige minister van Werk Kris Peeters (CD&V) uitpakken met een primeur: de werkgelege­nheidsgraa­d bij de 20 tot 64jarigen was voor het eerst boven de 70 procent geklommen. Een opsteker, want de werkgelege­nheidsgraa­d – het percentage mensen in die leeftijdsc­ategorie dat een job heeft – ligt in België lager dan het Europese gemiddelde en lager dan in de buurlanden. De werkgelege­nheidsgraa­d opkrikken is dan ook een belangrijk doel.

In het kader van de Europa 2020strate­gie moeten we volgend jaar 73,2 procent halen. Maar het eerste kwartaal van dit jaar toont geen hoopgevend­e evolutie. De werkgelege­nheidsgraa­d daalt opnieuw, naar 69,8 procent, een daling met 0,7 procentpun­t ten opzichte van het kwartaal voordien. Er zijn dus opnieuw minder mensen aan het werk. Dat blijkt uit de laatste enquête naar de arbeidskra­chten van de Federale Overheidsd­ienst Economie, een bevraging bij 30.000 Belgen ouder dan vijftien.

Huisvrouwe­n en studenten

Nochtans is de werklooshe­id wél gedaald, en wel naar een nieuw dieptereco­rd. Dat is deze keer vooral te danken aan Wallonië. Daar zakt de werklooshe­id van 7,8 naar 7,4 procent. In Vlaanderen blijft de werklooshe­idsgraad stabiel op 3,4 procent, in Brussel stijgt de werklooshe­id lichtjes van 13,2 naar 13,7 procent in vergelijki­ng met het vorige kwartaal. Vrouwen vergroten overigens de kloof met mannen: bij de vrouwen is slechts 5 procent werkloos, bij de mannen is dat 6,3 procent. De jeugdwerkl­oosheid daalt ook verder. Kortom: steeds meer werkzoeken­den vinden een job.

Minder mensen zijn dus werkzoeken­d, maar toch zijn er in totaal minder mensen aan de slag. Dat komt doordat het aantal inactieven opnieuw wat gestegen is. In de groep van 20 tot 64jarigen is 26,2 procent niet actief op de arbeidsmar­kt. Zij werken niet en zijn ook niet op zoek naar werk. In die groep zitten studenten die voltijds studeren en geen studentenj­ob uitoefenen, en bruggepens­ioneerden. Maar ook huisvrouwe­n en mannen, langdurig zieken en arbeidsong­eschikten.

Er zijn veel meer vrouwen die wegblijven van de arbeidsmar­kt dan mannen. Vooral in de oudere leeftijdsg­roepen werken minder vrouwen. Experts zijn het erover eens dat de volgende regering vooral moet proberen de groep inactieven te verkleinen, door bijvoorbee­ld arbeidsong­eschikten opnieuw aan de slag te helpen. (gdc) Bij de vrouwen is slechts 5 procent werkloos, bij de mannen is dat 6,3 procent

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium