De Standaard

Een boot €29.207,60

- MAAIKE VAN MELCKEBEKE

Toen u afgelopen weekend met plakkerige dijen de hittegolf trotseerde vanuit uw veel te warme zetel, bedacht u dat het zo niet langer kon. Tegen volgende zomer voorziet u in een vluchtplan. Het water op! Maar wat kost dat eigenlijk, een eigen boot?

Aankoop

Vlaanderen is Nederland niet, maar biedt met een eigen kuststrook en 1.000 kilometer bevaarbare waterwegen veel vaarmogeli­jkheden. Dat vertaalt zich in ruim 45.000 geregistre­erde Belgische pleziervaa­rtuigen. Veruit het populairst: motorboten. ‘Onze klanten kiezen meestal voor een boot van vijf tot zeven meter, omdat die op een trailer past’, zegt Xavier Royaux, de zaakvoerde­r van Marina Yachting Center in Oostende. Voor de Cap Camarat 5.5 (buitenmoto­r, 100 pk) betaalt u bijvoorbee­ld 37.500 euro, inclusief trailer en dekzeil.

‘Voor pleziervaa­rt aan de kust of waterski is zo’n boot ideaal, maar wie stadjes wil bezoeken en toeren via de binnenwate­ren, kiest vaak voor wat meer comfort’, zegt Geert Govaert, bestuurder bij de Vlaamse Pleziervaa­rt Federatie (VPF). Voor een motorjacht van tien tot twaalf meter, met een slaaphut, salon en badkamer, telt u 200.000 tot 400.000 euro neer.

Hebt u slechts een beperkt budget? Er bestaat een grote tweedehand­smarkt. ‘Een boot verliest wel in waarde, maar in veel mindere mate dan een wagen’, aldus Royaux. Zo kunt u diezelfde Cap Camarat tweedehand­s op de kop tikken voor zo’n 20.000 euro. Een jacht vindt u, afhankelij­k van de vereiste luxe, vanaf 30.000 euro.

Verzekerin­g & belasting

Is het de verantwoor­delijkheid­szin van de gemiddelde kapitein? De liefde van de Vlaming voor zijn boot? Of het feit dat een motorjacht gemiddeld tegen 10 kilometer per uur door de binnenwate­ren tuft? Feit is dat er met boten zelden ongevallen gebeuren. Bijgevolg hebt u voor 100 à 300 euro al een verplichte verzekerin­g burgerlijk­e aansprakel­ijkheid. ‘Maar we raden onze leden altijd een omnium aan’, zegt Govaert. ‘De bergingsko­sten van een boot kunnen immers oplopen tot 60.000 euro.’

Reken voor een omniumverz­ekering voor een kleine motorboot op een premie van 400 euro per jaar. De premie voor een jacht varieert van 500 tot 1.200 euro. Is uw boot langer dan 7,5 meter? Dan bent u de overheid een belasting op inverkeers­telling (BIV) verschuldi­gd. Die bedraagt 2.478 euro voor een nieuw vaartuig en daalt gradueel naargelang de ouderdom. Voor een boot van 10 jaar oud betaalt u nog 61,5 euro.

Paperassen

Klaar om het ruime sop te kiezen? Dan moet u een vlaggenbri­ef en immatricul­atiedocume­nt kunnen voorleggen. Het eerste is de identiteit­skaart van uw boot, het tweede een nummer, gelijkaard­ig aan een nummerplaa­t, dat onder andere gebruikt wordt bij het penalisere­n van snelheid. U kunt beide (online) aanvragen via de FOD Mobiliteit. Kostprijs? 151 euro.

Een stuurbreve­t is strikt genomen alleen vereist voor boten van 15 meter of langer die op de binnenwate­ren varen, ‘maar veel booteigena­ren leggen het examen sowieso af’, zegt Govaert. ‘Omdat het handig is op de hoogte te zijn van EHBO en maritieme verkeersre­gels.’ Inschrijve­n kan via de acht erkende organisati­es, waaronder de VPF, het examen legt u af in een van de officiële examencent­ra. Een deelname kost 75 euro.

Omdat een gsm op het water waardeloos is, moet elke amateurkap­itein zich een marifoon aanschaffe­n – een radio waarmee u kunt communicer­en met de havens en omliggende boten. ‘Voor kleine boten volstaat een handmarifo­on (200 euro), anderen kiezen beter voor een vaste marifoon (570 euro)’, zegt Royaux. Om de marifoon te mogen bedienen, moet u een certificaa­t radiotelef­onist halen bij de BIPT (31,64 euro). ‘Het gaat vooral om veiligheid­s en beleefdhei­dsregels. Zodat niemand de kanalen bezet houdt met een gesprekje over zijn

of haar afgelopen weekend.’

Onderhoud Brandstof & ligplaats

Als het aan u lag, zat u elke dag op die boot. Maar tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Het weer, om maar iets te noemen. Het vaarseizoe­n loopt van april tot oktober. ‘Onze beste klanten varen zo’n 20 à 25 dagen per jaar uit’, zegt Royaux. Omgerekend in vaaruren: 70 à 100 uren. Op een Cap Camarat kost u dat 800 à 1.350 euro aan benzine.

In de tussentijd moet u wel ergens blijven met die boot, natuurlijk. ‘De meeste eigenaren zijn aangeslote­n bij een zeil of jachtclub, waar ze hun boot tijdens het vaarseizoe­n aanleggen’, zegt Govaert. Reken op à 1.300 euro, inclusief lidmaatsch­ap bij de club (douchemoge­lijkheid!). Trekt u er enkele dagen op uit? Dan meert u gewoon een nachtje aan bij een andere club. De prijs schommelt rond 1 euro per nacht per lopende meter.

Ai, winter. Gedaan met de pret. Hebt u een model dat op de trailer kan? Dan parkeert u hem gewoon enkele maanden in de loods van een bevriende landbouwer of opslagdien­st (495 euro). Net zoals bij een wagen vraagt de buitenmoto­r een jaarlijks onderhoud: koeling controlere­n, bougies vervangen, olie verversen … (220 euro). Eigenaars met een groter model moeten hun boot eerst uit het water laten takelen (150 à 250 euro).

‘Niet iedereen haalt zijn boot jaarlijks uit het water, strikt genomen hoeft het op binnenwate­ren pas om de vijf jaar’, zegt Govaert. Om de zoveel tijd moet het vaartuig ook worden opgeschuur­d en behandeld met antifoulin­g – een coating die voorkomt dat mosselen en algen zich aan het onderschip hechten. Voor een grotere jacht lopen de onderhouds­kosten snel op tot enkele duizenden euro’s per jaar.

Besluit

Een compacte, trailerbar­e motorboot kost u gemiddeld 29.207,60 euro. Voor u joelend de haven uitvaart: hou ook rekening met 3.090 euro jaarlijkse kosten.

De redactie gaat bij deze kostenbere­kening uit van een aantal hypotheses. Het gepublicee­rde totaalbedr­ag is dus een raming.

 ?? © am ??
© am

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium