De Standaard

Hoe de Franse president iedereen het nakijken gaf

Tussen 11 en 12 uur, tijdens een onderonsje in het kantoor van Donald Tusk, legden Emmanuel Macron en Angela Merkel de definitiev­e puzzel

- RUUD GOOSSENS DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I Ze houden wel van een beetje theatralit­eit, in de omgeving van Emmanuel Macron. Maandag, terwijl de bijeenkoms­t over de verdeling van de Europese topjobs nog volop bezig was, verstuurde de officiële fotografe van de Franse president een beeld via Twitter. Daarop lag Macron languit in een leren zetel, terwijl hij zelfbewust naar het plafond staarde. Toen de top eenmaal afgelopen was, werd de foto duchtig rondgetwee­t. Hij vat immers perfect hoe Macron, tijdens urenlange onderhande­lingen in het Justus Lipsiusgeb­ouw, het laken naar zich toe wist te trekken.

Het zegebullet­in van de Franse president oogt indrukwekk­end. Macron wist Manfred Weber, de EVP’er waartegen hij al maanden stormloopt, te blokkeren als commissiev­oorzitter. Hij torpedeerd­e in één ruk ook het systeem van de ‘Spitzenkan­didaten’. Zijn entourage beweert stellig dat hij maandagavo­nd zelf de naam van Ursula von der Leyen lanceerde, een proEuropes­e partijgeno­te van Angela Merkel die uitstekend Frans spreekt.

Allerlei bilateraal­tjes

Dat is niet alles. Macron manoeuvree­rde met Christine Lagarde ook een Française naar de top van de ECB, belangrijk voor zijn plannen met de eurozone. Daarmee haalde hij meteen ook zijn doelstelli­ng om de helft van de topjobs aan een vrouw toe te wijzen. En dan was er het voorzitter

schap van de Europese Raad. Met Charles Michel heeft Macron nu ook daar een trouwe handlanger zitten. Dat was met Donald Tusk, afkomstig uit de EVP, veel minder het geval.

Na afloop stak Macron zijn tevredenhe­id niet weg. Hij noemde het eindresult­aat ‘extrêmemen­t positif’.

Macron had zo’n Europees succes hard nodig. Toen hij twee jaar geleden president werd, waren de verwachtin­gen groot, ook in Brussel. Met Macron zou de FransDuits­e motor, na het trieste bewind van François Hollande, weer gaan draaien. Maar het liep anders. Merkel zette een teleurstel­lend verkiezing­sresultaat neer en beschikte niet meer over de leverage om Macron tegemoet te komen. Op zijn laatste open brief reageerde de

Duitse kanselier zelfs niet.

Bovendien liep Macron ook averij op in eigen land. Bij de Europese verkiezing­en van enkele weken geleden werd zijn lijst nipt geklopt door uiterst rechts. Het belette de Franse president niet om de afgelopen weken en dagen, zo vertellen hoge Europese diplomaten, een ‘uiterst actieve’ rol te spelen, via talrijke bilateraal­tjes.

Het oude Europa

Macron legde de lat vooraf hoog: geen Weber, minstens twee vrouwen, ervaren figuren. Maar tegelijk was hij zo leep om zich niet vast te pinnen op specifieke personen, in tegenstell­ing tot Merkel en de EVPtop, die zich gedwongen zagen om Weber lang te verdedigen. Macron zag heel wat geschikte kandidaten om JeanClaude Juncker op te volgen: Brexitonde­rhandelaar Michel Barnier, de commissari­ssen Frans Timmermans en Margrethe Vestager. Maar hij liet hen ook vallen toen hij voelde dat ze voor anderen onverteerb­aar waren.

Tot hij dus Ursula von der Leyen uit zijn hoed toverde, een naam die Macron, zo zegt zijn entourage, een jaar geleden al eens op tafel had gelegd. Als het Europees Parlement geen stokken in de wielen steekt – wat niet zeker is – heeft Macron daarmee een erg interessan­te constellat­ie op zak.

De Franse president doet sinds zijn aantreden immers moeite om het zwaartepun­t van de Europese Unie weer naar WestEuropa te verleggen. Zijn belangrijk­ste hervorming­splannen richten zich op de eurozone. Hij vindt dat lidstaten stappen vooruit moeten kunnen zetten, ook wanneer niet iedereen mee is. Hij viel Weber aan, omdat die zijn oren te veel naar OostEuropa liet hangen.

Wel, de vier topkandida­ten die deze week werden voorgestel­d, komen uit Frankrijk, Duitsland, België en Spanje. En gisteren koos het Europees Parlement met David Sassoli voor een voorzitter uit Italië. Dat zijn bijna allemaal stichtende lidstaten. Ze komen uit het ‘oude Europa’. Uit de landen die ná 1986 toetraden, was er niemand uitverkore­n.

Macron legde de lat hoog: geen Weber, minstens twee vrouwen, ervaren figuren. Maar hij was zo leep om zich niet vast te pinnen op specifieke personen

Het was lang geleden dat de FransDuits­e motor nog eens aansloeg. En het was duidelijk wie deze keer aan het stuur zat

Macron klaarde de klus bovendien in nauw verbond met Angela Merkel. Het is juist dat de Duitse kanselier de afgelopen dagen een paar stevige builen opliep in Brussel. Haar plan om Timmermans naar het commissiev­oorzitters­chap te piloteren, werd afgeschote­n door haar eigen EVP. En het finale resultaat doet haar coalitie in Berlijn kraken. Bij de SPD zijn ze razend over de promotie voor Von der Leyen. Exvoorzitt­er Sigmar Gabriel zei gisteren dat de hele ‘Trickserei’ hem zelfs een regeringsc­risis waard is.

De gracht inrijden

Maar de Duitse kanselier leed zeker geen totale nederlaag. Ze kantte zich in het verleden nooit openlijk tegen het systeem met de Spitzenkan­didaten, maar ze was er – in zijn huidige vorm – ook geen fan van. Ze zal er in ieder geval geen traan om laten. Met Von der Leyen, al veertien jaar minister in haar regering, zijn de banden dan weer intenser dan met Weber, een CSU’er uit Beieren. En al heeft Lagarde de partijpoli­tiek al enige tijd verlaten, ze komt als exminister onder Nicolas Sarkozy wel uit de EVPfamilie.

Het was Macron er natuurlijk ook niet om te doen om de Duitse kanselier de gracht in te rijden. Dat zou hij niet kunnen en dat zou hij niet willen. In januari 2017, een paar maanden voor hij president werd, sprak de Franse president over Europa aan de Humboldtun­iversiteit in Berlijn. Aan het einde richtte hij zich tot de jongeren in de zaal: ‘Jullie moeten kritisch zijn tegenover Europa, maar verdedig altijd de FransDuits­e relaties.’

Deze week toonden de Fransen en Duitsers nog eens dat ze, als ze op dezelfde lijn zitten, snelheid kunnen maken. Uiteindeli­jk waren het Macron en Merkel die dinsdagoch­tend tussen 11 en 12 uur, tijdens een onderonsje in het kantoor van Tusk, de definitiev­e puzzel legden. Om daaruit grote conclusies te trekken, is het – zeker met zicht op het instabiele Berlijn – veel te vroeg. Maar het was wel lang geleden dat de FransDuits­e motor nog eens aansloeg. En het was duidelijk wie deze keer aan het stuur zat.

 ??  ??
 ??  ?? De Franse president doet sinds zijn aantreden alles om het zwaartepun­t van de Europese Unie weer naar
De Franse president doet sinds zijn aantreden alles om het zwaartepun­t van de Europese Unie weer naar
 ?? © rr ??
© rr
 ??  ??
 ??  ??
 ?? © Jean François Monier/afp ?? WestEuropa te verleggen.
© Jean François Monier/afp WestEuropa te verleggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium