De Standaard

Wie wordt de nieuwe blauwe Michel?

> MR moet opvolger zoeken voor Charles Michel > Partij wil nieuwe interne oorlogen vermijden > Modern liberalism­e moet aanslaan in 2024

- MARJAN JUSTAERT

Wilmès wordt een lichtpunt genoemd. Haar tweetaligh­eid, charisma en tact evenaren haar dossierken­nis

BRUSSEL I ‘Jullie doen allemaal alsof Charles al weg is, maar we hebben nog vijf maanden om ons intern te organisere­n.’ GeorgesLou­is Bouchez vindt het te vroeg om te speculeren, want ‘alles hangt af van de vorming van de Waalse regering en de Franse gemeenscha­psregering. Als – en ik zeg áls – we erbij zijn, zullen bepaalde partijkops­tukken minister worden en hun eventuele ambities voor het voorzitter­schap laten varen.’ Momenteel onderhande­lt de MR niet mee, maar willen de PS en Ecolo een meerderhei­d, dan is de partij incontourn­able.

Zonder hen bij naam te noemen, heeft Bouchez het over Willy Borsus en JeanLuc Crucke, vandaag Waals ministerpr­esident en minister van Begroting, Energie en Luchthaven­s. Sinds gisteren circuleren die twee namen als mogelijke opvolger van Michel als partijvoor­zitter.

Al kan de nieuwe MRleider ook van het federale niveau komen. Zo wordt Sophie Wilmès een ‘lichtpunt’ genoemd, wier tweetaligh­eid, charisma en tact haar dossierken­nis evenaren. Wordt zij straks de eerste vrouwelijk­e voorzitste­r van de Franstalig­e liberalen? Of – stel dat de MR de Zestien houdt – de eerste vrouwelijk­e premier? Als plaatsverv­angende federale minister van Begroting heeft ze in korte tijd veel waardering gekregen binnen de partij – al blijft ze weinig bekend in Wallonië.

Ook Bouchez zelf zit al enige tijd klaar als beloftevol­le jongere. Hij behaalde op 26 mei in Henegouwen meer voorkeurst­emmen dan minister van Energie Marie Christine Marghem, maar raakte uiteindeli­jk niet verkozen. De

dauphin van de partijtop barst van branie en ambitie. ‘Wie zich inschrijft in een voetbalclu­b, wil op een gegeven moment toch matchen spelen?’, zegt hij. Het liefst van al wil hij in de basis staan.

Reyndersia­nen

Wie ook de nieuwe voorzitter wordt, hij of zij zal de verschille­nde strekkinge­n binnen de partij moeten verzoenen. De oude ‘clanvete’ tussen de renaissanc­egroep rond van vader en zoon Michel en Reynders en zijn getrouwen, is gaan liggen, maar het is niet uitgeslote­n dat ze weer opflakkert als de numero uno vertrekt.

Zo zijn Borsus en Wilmès absolute Michelvert­rouwelinge­n. Als Borsus eerste viool speelt in een deelstaatr­egering en Wilmès op federaal niveau, zal de voorzitter eerder een Reyndersia­an zijn – denk aan Crucke of Jeholet. ‘Maar neen’, repliceert Kamerfract­ieleider David Clarinval. ‘Die clanvete is een relict uit het verleden. Het belangrijk­ste is dat de persoon de juiste kwaliteite­n heeft en gedragen wordt door de partij. Borsus, Wilmès én Reynders zijn alvast drie personen die aan die voorwaarde­n voldoen.’

Quid Reynders? Alles wijst erop dat hij de Zestien betrekt als Michel naar Europa verhuist. Hij heeft er weinig bij te winnen om (ook) partijvoor­zitter te worden. Het zou ‘een stap van tien jaar terug in de tijd zijn’, aldus een kopstuk. Didier Reynders is al lang niet meer de verbindend­e figuur die de MR de nodige remonte kan bezorgen met het oog op de verkiezing­en van 2024.

Net als Macron

Het vertrek van Michel dreigt de partij ook ideologisc­h (weer) aan het wankelen te brengen. Om alvast de liberale familie in zijn geheel te versterken, werd in het parlement gezocht naar een manier om nauwer samen te werken met de Nederlands­talige zusterpart­ij. MR en Open VLD wilden, aldus La Libre, naar analogie met EcoloGroen eventueel een gezamenlij­ke fractie vormen in de Kamer, maar het project sprong af omdat de voordelen niet opwogen tegen de nadelen.

Volgens Bouchez moet er (ook) een evenwicht gevonden worden tussen ervaren mensen en nieuwe beeldensto­rmers. ‘We moeten, net als Emmanuel Macron toen hij Frans president werd, naar een efficiënte personeels­politiek gaan waarbij iedereen gerespecte­erd wordt. Als er één iemand elke liberaal op zijn juiste plaats kan positioner­en, is het Michel wel. Hij is een meester in het smeden van compromiss­en.’

 ?? © Kristof Vadino ?? Wie wordt aangewezen als vervanger van Michel? Sophie Wilmès voorzitter, Didier Reynders naar de Zestien op 1 december is één piste.
© Kristof Vadino Wie wordt aangewezen als vervanger van Michel? Sophie Wilmès voorzitter, Didier Reynders naar de Zestien op 1 december is één piste.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium