De Standaard

Vakbonden schorten loonoverle­g op

De vakbonden schorten het sociaal overleg in de verzekerin­gssector op. Ze zijn boos omdat de verzekeraa­rs geen recurrente loonsverho­ging willen geven.

- PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I De vakbonden willen niet dat de verzekeraa­rs de loonnorm opnieuw invullen met een eenmalige premie, maar vragen een recurrente – zeg maar blijvende – loonsverho­ging. ‘Twee jaar geleden zijn we uitzonderl­ijk meegestapt in het verhaal van een nietrecurr­ente premie. We hadden begrip dat de sector het moeilijk had. Vandaag geven de verzekeraa­rs toe dat de sector heropleeft. Iets anders beweren zou het zonlicht ontkennen zijn’, zegt Vic Van Kerrebroec­k, vakbondsec­retaris voor de financiële sector bij ACV Puls.

Om de druk op te voeren, schorten de vakbonden het sociaal overleg in de sector op. In een gemeenscha­ppelijke brief leggen ze uit waarom de voorstelle­n van de werkgevers onaanvaard­baar zijn. De bonden vinden dat ze in het verleden hun verantwoor­delijkheid hebben genomen. ‘De sector deed het in 2017 en 2018 niet slecht. Volgens de Nationale Bank bedraagt het rendement op eigen vermogen 16 procent. En de dividenden die uitgekeerd worden, zijn ook recurrent.’

De discussie tussen de vakbonden en de verzekeraa­rs heeft te maken met de zogenaamde loonnorm van 1,1 procent die uit het IPAoverleg kwam. Het VBO benadrukte recent nog het belang van dat IPAakkoord, omdat het sociale vrede bracht. Maar de invulling van de norm loopt in de financiële sector moeilijk. Eerder al bliezen de bonden het sociaal overleg in de banksector op, omdat uit een eerste vergaderin­g bleek dat er geen ruimte zou zijn voor een loonsverho­ging. Maandag bleek evenwel dat de werkgevers wel bereid zijn een inspanning te doen. Die boodschap trok het sociaal overleg weer vlot.

De vakbonden hopen dat ze met hun gelijkaard­ige actie in de verzekerin­gssector succes boeken. De bonden laten wel ruimte voor een loonsverho­ging waarvan slechts een deel recurrent is. Bij de verzekerin­gskoepel Assuralia was niemand bereikbaar voor commentaar. De nulrente weegt op de sector die in de tak leven dure verplichti­ngen heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium