De Standaard

Tom Dumoulin wil weg bij Sunweb

- Tom Dumoulin. © rr

‘Dit nieuws heeft ons totaal verrast. We gaan eerst praten met hem voor we reageren’

IWAN SPEKENBRIN­K Ploegbaas Sunweb

Er zijn zware barsten in het huwelijk van Tom Dumoulin met Team Sunweb. De Nederlande­r zou zelfs overwegen om zijn contract te laten ontbinden. Een aantal ploegen informeerd­en al, met concurrent Jumbo-Visma op kop.

BRUSSEL I Tom Dumoulin (28) brak in 2017 bij Sunweb zijn contract open en verlengde tot 2021. Hij had net de Giro gewonnen en wou samen met het team nog verdere successen boeken. Maar de laatste twee jaar boterde het steeds minder tussen de Nederlands­e topper en de leiding van het team. Er waren al problemen met zijn tijdritfie­ts en hij was ook niet tevreden over het transferbe­leid. Maar de druppel was de knullige afhandelin­g van zijn knieblessu­re, opgelopen na een val in de Giro. Eerst werd beslist om niet te opereren, maar na aanhoudend­e pijn moest hij finaal toch onder het mes. Waardoor hij uiteindeli­jk forfait moest geven voor de Tour. Nadat diverse Nederlands­e media berichtten over een mogelijke exit, stelde Dumoulin een verklaring op: ‘Ik maak al jaren deel uit van een fantastisc­h team, waar ik met trots mag samenwerke­n met uiterst gepassione­erde collega’s. Een overgang is thans niet aan de orde’, liet hij weten.

Maar een vroegtijdi­g vertrek is zeker mogelijk. Zijn manager Rik van Dongen zit volgende week samen met Sunwebploe­gbaas Iwan Spekenbrin­k. ‘Dit nieuws heeft ons totaal verrast’, reageerde die laatste gisteren bij De Telegraaf. ‘We gaan eerst praten met hem voor we reageren.’

Zoals Van Aert?

Hoe dan ook: het is zeer ongebruike­lijk dat een renner zijn contract eenzijdig verbreekt. Wout van Aert deed het vorig jaar bij Veranda’s Willems om zo naar JumboVisma te kunnen. Die rechtszaak is nog hangende bij de Arbeidsrec­htbank, er hangt hem een zware schadeverg­oeding boven het hoofd. Toeval of niet: de ploeg die Tom Dumoulin met open armen wil ontvangen, is net datzelfde JumboVisma. Het is een team met veel geld en mankracht, dat op een zeer profession­ele en nieuwe manier bezig is met de koers. De renners die de Tour voorbereid­den op hoogtestag­e, kregen bijvoorbee­ld een hele omkadering mee.

Volgens De Telegraaf ruiken ook andere teams hun kans. Zo lieten Ineos, CCC, UAEEmirate­s en Total Direct Energie al hun interesse blijken. (wbo)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium