De Standaard

MINDER DODEN OF MINDER FILES

- RUBEN MOOIJMAN

De verkeerspr­oblemen op de A12 zijn onhoudbaar geworden, zeggen burgemeest­ers van de gemeenten die de weg doorkruist. De files zijn er sterk aangegroei­d doordat gekozen is voor een betere verkeersve­iligheid, ten nadele van de doorstromi­ng. De kruispunte­n in Aartselaar en Wilrijk zijn stuk voor stuk zwarte punten waar geregeld ongevallen plaatsvind­en. Maar dat we zouden moeten kiezen tussen minder doden of minder files, is een vals dilemma. Er is geen tegenstell­ing tussen beide. Een goede weg combineert zowel doorstromi­ng als veiligheid. Dat de A12 nu een onveilige en chaotische opeenvolgi­ng van opstopping­en is geworden, heeft te maken met keuzes. De weg is een schoolvoor­beeld van waartoe slecht beleid kan leiden.

Het begint al bij de ruimtelijk­e ordening. Een lint van baanwinkel­s combineren met een doorgaande weg tussen de twee grootste steden van het land, is vragen om moeilijkhe­den. De helft van de beschikbar­e ruimte wordt nu opgeofferd aan parallelwe­gen waar auto’s van de ene winkel naar de andere rijden. Een heldere functiesch­eiding tussen verbinding­sweg of winkelgebi­ed had veel problemen kunnen voorkomen.

De weg zou desondanks nog veilig kunnen zijn, als het doorgaande verkeer in een lager gelegen sleuf zou rijden en de kruispunte­n ondertunne­ld zouden zijn, zoals ter hoogte van Boom het geval is. De plannen zijn er om de sleuf door te trekken richting Antwerpen, maar ze zullen pas op lange termijn werkelijkh­eid worden. Dat dit niet al veel eerder gebeurd is, komt doordat België al jarenlang veel te weinig investeert in zijn infrastruc­tuur. De A12 past in dat opzicht in hetzelfde rijtje als de afbrokkele­nde tunnels in Brussel, het permanent in de steigers staande hoofdstede­lijke justitiepa­leis of het station in Gent dat maar niet gemodernis­eerd raakt.

Door het achterblij­vende investerin­gstempo zijn wegen zoals de A12 allang niet meer opgewassen tegen de steeds verder aanzwellen­de verkeersst­room. Ook dat heeft te maken met slecht beleid. Die stroom zou minder intensief zijn als België geen wereldkamp­ioen salariswag­ens was. Wat ooit is begonnen als een sluiproute tegen de hoge loonkosten, is uitgegroei­d tot een nauwelijks in te tomen verworvenh­eid die de aanpak van verkeerspr­oblemen, luchtvervu­iling en de klimaatopw­arming bemoeilijk­t.

Misschien moet de A12 maar blijven zoals ze is. Om ons op die manier permanent te herinneren aan het belang van goede beleidskeu­zes.

België investeert al jarenlang veel te weinig in zijn infrastruc­tuur

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium