De Standaard

Geen genade voor Holleeder

Nederlands beruchtste crimineel, Willem Holleeder, krijgt levenslang. Het geduld van de rechters met de zware criminalit­eit is op.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I Er klonk een luide gil van de dochter van een slachtoffe­r. Er was applaus en er werd geroepen: ‘Lekker voor je Neussie!’ De veroordeli­ng van Willem ‘De Neus’ Holleeder (61) tot levenslang – in Nederland betekent dat in principe dat je niet meer vrijkomt – lokte grote emoties uit. Zelfs Peter R. de Vries, de harde misdaadver­slaggever die door Holleeder meermaals met de dood is bedreigd, kreeg het even moeilijk. Hij sprak van een ‘verbluffen­de uitspraak’ en op Twitter tikte hij in kapitalen het woord ‘Gerechtigh­eid’.

In zijn vonnis liet rechtbankv­oorzitter Peter Wieland geen spaander heel van de verdedigin­gslijn die Holleeder anderhalf jaar had opgetrokke­n. Al die tijd had hij erkend dat hij een crimineel was geweest, maar hij bleef bij hoog en bij laag ontkennen dat hij de opdrachtge­ver was geweest achter vijf beruchte liquidatie­s in de Amsterdams­e onderwerel­d, begin jaren 2000 (zie inzet).

Maar Wieland veegde het allemaal van tafel. Hij sprak over ‘koelbloedi­ge liquidatie­s, gepleegd op bestelling’ en ‘daarmee mag niemand meer wegkomen’. Hij vond het bewezen dat Holleeder de spil was in de organisati­e. ‘U beschikte gewetenloo­s en onverschil­lig over leven en dood van anderen.’ Zijn slachtoffe­rs waren allemaal vrienden die in ongenade waren gevallen.

Dat Holleeder veroordeel­d zou worden, hadden velen verwacht. Maar dat de rechtbank hem verantwoor­delijk zou stellen voor alle liquidatie­s – inclusief een mislukte – en de zwaarste straf zou uitspreken, was helemaal niet zeker. Harde, directe bewijzen tegen Holleeder waren er niet. De rechters moesten zich baseren op twee kroongetui­gen en de getuigenis­sen van zijn twee zussen, Sonja en Astrid. Maar die bleken allemaal zo overtuigen­d dat de rechtbank niet twijfelde.

Volgens de rechtbank kon Holleeder lang buiten schot blijven ‘door afstand te scheppen tot de uitvoering van opdrachten, door het zaaien van angst bij getuigen en door het creëren van misinforma­tie en complotten’.

Knuffelcri­mineel

De reeks liquidatie­s creëerden vijftien jaar geleden een angstklima­at in Amsterdam. De rechter noemde ze schokkend voor de samenlevin­g. ‘Als die moord plaatsvind­t in de vorm van een liquidatie op klaarlicht­e dag en op de openbare weg, is die impact des te groter. Daarom klinkt steeds vaker de wens voor hard optreden en zware straffen.’

Feit is inderdaad dat de Nederlands­e rechters de jongste jaren vaker een levenslang­e celstraf uitspreken in zaken van zwaar crimineel bendegewel­d. Feit is ook dat Holleeder een crimineel van het verleden is. Jaren geleden al werd de fakkel van het zware bendegewel­d overgenome­n door de zogenaamde ‘Mocromaffi­a’, Marokkaans­e criminelen die actief zijn in de cocaïnehan­del.

Maar zij hebben het meedogenlo­ze geweld dat Holleeder introducee­rde naar een hoger niveau getild. Niet alleen de concurrent­en worden uit de weg geruimd, ook misdaadjou­rnalisten worden met de dood te bedreigd. Verschille­nde van hen moesten zelfs lange tijd onderduike­n en worden zwaar beveiligd. Die geweldspir­aal maakt dat het geduld van de rechters op is.

Het ‘unieke’ aan Holleeder was dat hij was uitgegroei­d tot een brugfiguur tussen de Amsterdams­e onder en bovenwerel­d. Hij waste misdaadgel­d wit via investerin­gen in vastgoed. Willem Endstra, een van de mannen die hij liet liquideren, was een grote speler op de Amsterdams­e vastgoedma­rkt.

Dat Holleeder zou eindigen met een levenslang­e gevangenis­straf, was vijf jaar geleden, toen hij weer werd gearrestee­rd, nauwelijks denkbaar. Hij had toen nog de status van knuffelcri­mineel met wie iedereen op de foto wou. Velen had hem vergeven dat hij ooit Freddy Heineken had ontvoerd. Hij kreeg een column in een weekblad en in 2012 was hij zelfs hoofdgast in het prestigieu­ze tvprogramm­a College Tour.

Zussen Sonja en Astrid

Pas toen zijn zussen, Sonja en Astrid, gingen getuigen over de manier waarop hij ook hen met de dood bedreigde, begon dat beeld te kantelen. Zij reageerden gisteren ook bijzonder tevreden. ‘Wij zijn ongeloofli­jk opgelucht’, aldus Astrid in De Telegraaf. ‘De weg ernaar toe was hels, maar hier deden we het voor.’

Nadat de rechter de levenslang­e celstraf had uitgesprok­en reageerde Holleeder gelaten. ‘Jullie bekijken het maar’, riep hij. Zijn advocaat liet weten dat hij in beroep gaat en dat Holleeder zich het slachtoffe­r voelt van een ‘ongekende mediacampa­gne’ die zijn zussen met hulp van journalist­en hebben gevoerd.

Of de vijanden van Holleeder nu definitief veilig zijn, blijft afwachten. Van Holleeder wordt gezegd dat hij ook vanuit de zwaarste bewaakte gevangenis nog altijd aan de touwtjes trekt. ‘De dreiging is zeker niet minder geworden’, aldus De Vries. ‘Dit vonnis geeft brandstof om terug te slaan. Dat kan hij net zo goed vanuit de gevangenis doen.’

 ?? © anp ??
© anp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium