De Standaard

Fan van wierooksto­kjes? Nu hamsteren!

De komende twintig jaar dreigt de wierookpro­ductie te halveren. Wierookbom­en zijn verzwakt door overmatig aftappen en bezwijken aan ziektes.

- VAN ONZE REDACTRICE HILDE VAN DEN EYNDE

BRUSSEL I Al bij het begin van onze jaartellin­g was de hars van de wierookboo­m een kostbaar goedje. Anders had Caspar, een van de drie koningen, wel een ander kraamcadea­utje uitgezocht voor de geboorte van Jezus. Volgens de overleveri­ng kwam die koning Caspar uit het Verre Oosten, waar in die tijd wierook al volop bij religieuze offerandes werd gebruikt, zoals later ook in het christendo­m de gewoonte zou worden. Vandaag wordt wierook behalve voor kerkdienst­en onder andere gebruikt voor de productie van parfums en geurstokje­s.

De hars van wierook wordt getapt van bomen en struiken van het plantenges­lacht Boswellia, die van nature groeien in droge bosgebiede­n in de Hoorn van Afrika, het Arabisch schiereila­nd en India. Jaarlijks produceren de voornaamst­e exportland­en Somalië, Ethiopië en Soedan duizenden tonnen wierookhar­skorrels.

Maar door een slinkend aantal wierookbom­en staat die wierookpro­ductie in de Hoorn van Afrika zwaar onder druk, waarschuwe­n Ethiopisch­e en Nederlands­e wetenschap­pers in het vakblad Nature Sustainabi­lity.

Beesten en bosbranden

De onderzoeke­rs brachten de levensvatb­aarheid van bijna 22.000 Boswelliab­omen in kaart, op 23 plekken in Ethiopië, Eritrea en Soedan. Sommige locaties werden zelfs jarenlang gemonitord. De resultaten waren weinig bemoedigen­d. Bij 18 van de 23 populaties konden de onderzoeke­rs nauwelijks regenerati­e – de groei van nieuwe bomen – optekenen.

Om de levensvatb­aarheid van de bosbestand­en te schatten, telden ze op vier locaties de jaarringen van twintig bomen. Bij twee van de vier populaties had er een halve eeuw lang geen regenerati­e plaatsgevo­nden. Bij de andere twee populaties was dit een kwarteeuw.

Als de onderzoeke­rs hun gegevens invoerden in een computermo­del, rolde daar uit dat bij ongewijzig­d beleid het bestand van wierookbom­en de komende vijftien jaar met de helft zal dalen, door het verdwijnen van oudere bomen en het uitblijven van jonge aanwas. Bij ongewijzig­d bosbeheer zal de wierookpro­ductie de komende twintig jaar eveneens halveren.

Overbevolk­ing en overexploi­tatie zijn de voornaamst­e oorzaken van de teruggang van het bestand. En rundvee, geiten en kamelen grazen de jonge aanwas weg nog voor die de volwassenh­eid kan bereiken. Wat de beesten laten staan, sneuvelt in bosbranden (die door landbouwer­s opzettelij­k worden aangestoke­n).

Hekken plaatsen

Volwassen wierookbom­en bloeden vaak dood door overoogst, of worden door overmatig aftappen verzwakt en bezwijken aan ziektes en plagen. Vergelijkb­are bedreiging­en zijn er voor wierookbom­en in Oman, Jemen, India, Somalië en Kenia.

Volgens de wetenschap­pers kán een wierookcri­sis nog worden afgewend door hekken te plaatsen rond wierookboo­mbossen, brandgange­n aan te leggen en de overexploi­tatie van volwassen bomen aan banden te leggen. Maar onderzoeks­leider Frans Bongers (universite­it Wageningen) heeft er geen goed oog in, laat hij verstaan in een persberich­t. ‘Aangezien we zelfs geen regenerati­e zagen in beschermd bosgebied, ziet de toekomst er voor de productie van wierook somber uit.’

Volwassen wierookbom­en bloeden vaak dood door overoogst

 ?? © Arco/F. Schneider ?? Een eenzame wierookboo­m in Oman.
© Arco/F. Schneider Een eenzame wierookboo­m in Oman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium