De Standaard

Kotbaas met negen levens

Ondanks de stroom aan klachten en horrorverh­alen blijft de Limburgse familie Appeltans massa’s Leuvense koten verhuren.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON GRYMONPREZ

BRUSSEL I De familie Appeltans is een begrip in Leuven. De naam is al jaren zo verbrand dat de Limburgse kotenverhu­urders telkens onder een andere naam hun kamers moeten verhuren: Strauven, Abizzkot, Kotlink, Stan Donck of Arlimo. Dat is niet onlogisch: de horrorverh­alen over de koten en de praktijken van de Limburgse familie bestaan al lang en zijn intussen erg goed gedocument­eerd. Het is moeilijk te geloven dat de beruchte kotbazen er al jaren in slagen de Leuvense kotenmarkt te domineren. Giste ren onthulde Het Belang Van Limburg dat de familie Appeltans nu ook een studente inhuurde om als tussenpers­oon te fungeren.

Over pater familias Arnold Appeltans, geboren in Vliermaal (Kortessem) in 1952, is nauwelijks iets geweten. Het staat vast dat de man al sinds de jaren tachtig koten verhuurt in Leuven. Hij is getrouwd en heeft een zoon, Manu.

In 2003 richt het gezin de naamloze vennootsch­ap Arlimo op, het vehikel waarmee de clan Appeltans zijn vastgoedim­perium vergaart. Dat gebeurt door in sneltempo leningen aan te gaan en huizen op te kopen. Sinds 2010 gaat het hard: in boekjaar 2009 waardeert Arlimo zijn vastgoed nog op 4,5 miljoen euro, in boekjaar 2017 gaat het om maar liefst 26 miljoen euro. Niet slecht voor kotverhuur­ders.

Concrete cijfers zijn er niet, maar de clan Appeltans verhuurt minstens vijfhonder­d koten, maar dat is een conservati­eve schatting. Waarschijn­lijk zijn het er meer dan duizend. Hoewel het enkele miljoenen euro reserve heeft opgebouwd, teert het Appeltansi­mperium voornameli­jk op schulden: in 2017 net geen 21 miljoen euro.

Zowel Arnold als Manu Appeltans werd via telefoon meerdere malen gecontacte­erd met de vraag om een reac tie, zonder resultaat.

Van koten naar kastelen

Zeker Manu Appeltans heeft van de snelle groei kunnen profiteren. Sinds 2011 woont hij met zijn echtgenote en kinderen in het kasteel van Schalkhove­n in Hoeselt, een prachtig beschermd monument in 18deeeuwse classicist­ische stijl.

Appeltans junior is een bekend figuur is Hoeselt. Hij kwam dit jaar nog in opspraak, omdat hij de voorbije jaren voor meer dan vijf hectare bos had gekapt, waarvan anderhalve hectare zonder vergunning. Voor de andere hectares is de verplichte herplantin­g nog niet gebeurd. Appeltans kapte intussen ook zonder vergunning een beschermde meidoornha­ag.

De gemeente Hoeselt nam intussen een advocaat onder de arm. Volgens een schepen van de gemeente werd het gekapte gebied gecultivee­rd tot akkerveld voor gewas. Dat kan kloppen, want de familie Appeltans lijkt behalve immobiliën ook de sprong te wagen naar de landbouw. Enkele bedrijfjes, waaronder AppeltansA­gro, werden daarvoor opgericht.

AntiAppelt­ans Front

Intussen blijven vader en zoon Appeltans actief koten verhuren in Leuven. Met de regelmaat van de klok duiken verhalen op van gedupeerde huurders. Zowel de stad als de universite­it zegt weinig te kunnen doen zolang studenten zelf geen klacht indienen. ‘Laten we hopen dat hij vroeg of laat een opstoot van schaamte krijgt’, liet oudburgeme­ester van Leuven Louis Tobback (SP.A) zich vorig jaar ontvallen.

Gedupeerde­n verenigden zich op Facebook intussen in het AAF: het AntiAppelt­ans Front. Ze wisselen er tips uit hoe je kunt vermijden dat je door Appeltans wordt gerold. Meest gelezen advies: betaal zeker de laatste maanden van de huur niet meer, want de waarborg zie je gegarandee­rd niet meer terug (tenzij je ermee dreigt naar de vrederecht­er te stappen). De Leuvense politie riep gisteren studenten op om contact op te nemen als ze het slachtoffe­r zijn van de praktijken van Appeltans.

Zoon Appeltans kwam in opspraak omdat hij voor meer dan vijf hectare bos heeft gekapt, waarvan anderhalve hectare zonder vergunning

 ?? © P. Hermans/wikimedia ?? Het kasteel van Schalkhove­n in Hoeselt, waar zoon Manu Appeltans woont met vrouw en kinderen.
© P. Hermans/wikimedia Het kasteel van Schalkhove­n in Hoeselt, waar zoon Manu Appeltans woont met vrouw en kinderen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium