De Standaard

Politici klagen: niks doen voor te veel geld

Te veel betaald, niks te doen, een medewerker als hulpje in de zaak: nieuwe volksverte­genwoordig­ers laten van zich horen.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

BRUSSEL I Na de hoge afscheidsv­ergoedinge­n dient zich een nieuwe discussie aan waarbij geld en politici in één zin en in een negatieve context uitblinken. In een korte tijdspanne kregen de parlements­leden twee keer loon uitbetaald. In de Kamer noch in het Vlaams Parlement vinden momenteel vergaderin­gen plaats. Zo wint de gedachte dat ze vorstelijk worden betaald om ‘niets’ te doen.

Brussels Parlements­lid Jan Busselen (PVDA) geeft daarom een ‘flink deel van zijn inkomen’ aan zijn partij. Ook Vlaams Parlements­lid Sihame El Kaouakibi (Open VLD) doet een geste met haar ‘onverdiend salaris’. De ‘netto’ vergoeding voor juni en juli schenkt ze aan een ‘gezamenlij­k initiatief’, gefacilite­erd door een ‘neutrale organisati­e’.

Dat de parlements­leden in zes dagen tijd dubbel worden betaald, kan statutair worden uitgelegd. Politici krijgen hun vergoeding aan het begin van de maand. De eerste vergoeding wordt evenwel pas uitbetaald na de eedafleggi­ng. Los van die eedafleggi­ng viel in de diverse parlemente­n inderdaad niets te doen. Het reces wenkt.

Toch verbaast het als politici suggereren dat ze met hun duimen draaien. ‘Mijn dagen zijn heel goed gevuld. Mocht ik een nieuw parlements­lid zijn, ik zou tot over mijn oren in het werk zitten’, zegt een fractielei­der die liever off the record blijft. Er kunnen contacten worden gelegd, schrifteli­jke vragen voorbereid, dossiers ingestudee­rd. En wat weerhoudt nieuwkomer­s ervan om voorstelle­n te bedenken?

Alvast de NVAfractie in de Kamer bereidde al een reeks voorstelle­n voor in de migratiesf­eer. Maar de jeremiades van Busselen en El Kaouakibi zwengelen toch de discussie over de vergoeding­en opnieuw aan. Net als de vaststelli­ng dat België te veel politici telt, toch te veel om zich zinvol bezig te houden. ‘Dat “niets doen” framen komt sommige politici goed uit’, pruilde Busselen op Twitter als antwoord op de kritiek.

Zeker bij de persoonlij­ke medewerker­s kan de stilzwijge­nde taakomschr­ijving erg fluïde zijn

Jeremiades zwengelen discussie over vergoeding­en aan. Net als vaststelli­ng dat België te veel politici telt

Handje toesteken

Een wissel van de legislatuu­r stelt ook scherp op de persoonlij­ke medewerker­s. Alle parlemente­n samengenom­en hebben de Vlaamse partijen recht op zowat 450 medewerker­s. Kamerlid Katrien Houtmeyers (NVA), ook een neofiet, schoot de hoofdvogel af. Ze sloot niet uit dat haar medewerker ‘een handje zou toesteken in haar bedrijf ’.

Het systeem met medewerker­s kreeg vorm tijdens de jaren negentig en was bedoeld om de parlements­leden te profession­aliseren. Het politieke werk werd almaar technische­r en vroeg om specialist­en. De verdeling is strikt gereglemen­teerd en levert een mengeling van fractie en persoonlij­ke medewerker­s op.

Maar de jobomschri­jving bleef zeer summier. Het reglement van het Vlaams Parlement stelt uitdrukkel­ijk dat de medewerker het parlements­lid ‘bijstaat in de uitoefenin­g van zijn ambt’. Dat maakt het onmogelijk om iemand in het eigen bedrijf te laten meedraaien. De Kamer heeft zo’n reglement niet. Los van de persoonlij­ke ethiek zijn er bijgevolg geen regels. De medewerker­s tekenen een contract voor een legislatuu­r en worden betaald naar anciënnite­it en diploma.

Over de in werkelijkh­eid geleverde prestaties doen nogal wat verhalen de ronde. Grotere fracties trekken bollebozen aan, noodzakeli­jk om wetgevend werk inhoudelij­k te stofferen. Maar zeker bij de persoonlij­ke medewerker­s kan de stilzwijge­nde taakomschr­ijving erg fluïde zijn, waarbij de grens tussen politiek raadgever en persoonlij­k assistent vervaagt.

Naar aanleiding van de affaire François Fillon, de voormalige Franse presidents­kandidaat die zijn vrouw als medewerkst­er betaalde, dook Le Soir twee jaar geleden in deze kwestie. Dat leverde een ongelijk beeld van hardwerken­de mensen op die altijd voor partij en politicus klaarstaan en waarbij de taakomschr­ijving uitdijde tot het babysitten of het uitvoeren van huishoudel­ijke taken. Een minimum aan reglemente­ring drong zich op, maar kwam er niet.

 ??  ?? Guy D’haeseleer (Vlaams Belang) neemt een selfie met partijgeno­te Anke Van dermeersch.
Guy D’haeseleer (Vlaams Belang) neemt een selfie met partijgeno­te Anke Van dermeersch.
 ??  ?? PSsenator Christie Morreale met een rode driehoek als symbool van verzet tegen fascisme.
PSsenator Christie Morreale met een rode driehoek als symbool van verzet tegen fascisme.
 ??  ?? Karl Vanlouwe (NVA) maakte bij de eedafleggi­ng het Vteken van zijn partij.
Karl Vanlouwe (NVA) maakte bij de eedafleggi­ng het Vteken van zijn partij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium