De Standaard

Senaat stelt zichzelf luidop in vraag

Het gros van de senatoren heeft de eed afgelegd – vaak zonder veel enthousias­me. ‘We vullen onze taak maar best zo verstandig mogelijk in.’

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

BRUSSEL I Wie graag een koffie drinkt waar meer personeels­leden dan gasten zijn, kan in de bar van de Senaat terecht. Op een donderdag dit voorjaar was de majestueuz­e ruimte volstrekt verlaten, op drie obers en een NVAKamerli­d na. ‘Ik kom hier soms zitten om aan de drukte in de Kamer te ontsnappen’, klinkt het.

Sinds de zesde staatsherv­orming heeft het tweede federale parlement het overgrote deel van zijn taken verloren. De Senaat is sinds 2014 alleen nog wetgevend bevoegd in enkele uitzonderl­ijke gevallen, zoals de grondwet, institutio­nele aangelegen­heden, de financieri­ng van politieke partijen en de eigen organisati­e.

De Senaat bestaat uit vijftig deelstaats­enatoren, die onbezoldig­d door de deelstaatp­arlementen afgevaardi­gd worden, en tien gecoöpteer­den, die een halve parlementa­ire wedde verdienen. Die coöptaties worden vaak gebruikt om nietherkoz­en mandataris­sen onderdak te bieden. In totaal beschikken de Nederlands­talige senatoren over een vijftigtal medewerker­s, met daarnaast nog tientallen ondersteun­ende personeels­leden. De werking van de Senaat kost dit jaar veertig miljoen euro. De afgelopen vijf jaar keurde de Senaat 21 wetten goed.

Tegen traditie in

De deelstaats­enatoren legden gisteren de eed af. In tegenstell­ing tot de traditie riep tijdelijk voorzitter JeanPaul Wahl (MR) de twee jongste parlementa­iren niet naar voor ter ondersteun­ing, omdat daar iemand van Vlaams Belang bijzat. Volgende week vrijdag is het de beurt aan hun gecoöpteer­de collega’s.

De meeste Vlaamse partijen pleiten voor de afschaffin­g van de Senaat. ‘Zolang dit bestaat, zullen we hier zitten’, zegt NVAsenator Karolien Grosemans. ‘Maar wij zijn vooral van plan om de nutteloosh­eid van dit orgaan verder aan te tonen. Ik hoop dat wij de laatsten zijn die deze eed hier hebben afgelegd.’ Ook Vlaams Belang draait in de Senaat op minimumdie­nst.

Open VLD en Groen, die ook voor de afschaffin­g pleiten, willen er wel nog uithalen wat erin zit. ‘We kunnen onze taak maar beter zo verstandig mogelijk invullen’, zegt Open VLDsenator WillemFred­erik Schiltz, die onder meer naar de klimaatpro­blematiek verwijst. ‘Het is interessan­t om hier de vinger aan de pols te houden van wat er in de andere parlemente­n gebeurt, zeker wanneer ons land zijn internatio­nale positie bepaalt.’

Fourat Ben Chikha, gecoöpteer­d senator voor Groen, zegt dat hij zijn mandaat vooral wil gebruiken voor zijn werk buiten de Senaat, ‘als megafoon voor het middenveld’.

Nieuwe staatsherv­orming

CD&V en SP.A staan wat positiever tegenover de instelling, die jaarlijks acht keer plenair samenkomt. Toch is ook CD&Vsenator Orry Van de Wauwer kritisch. De Senaat hield zich de afgelopen legislatuu­r intensief bezig met een vijftienta­l informatie­verslagen – over onder meer hormoonver­stoorders, de luchtkwali­teit, meeoudersc­hap en het recht van antwoord op internet.

‘Daar is heel veel tijd ingestoken, maar niet zo veel mee gedaan’, zegt Van de Wauwer, die de instelling toch ‘waardevol’ noemt. ‘Ik denk wel dat de Senaat de komende jaren zijn nut kan bewijzen. Zo is het een geschikte plek om over een mogelijke nieuwe staatsherv­orming te debatteren tussen de verschille­nde deelstaten en hun parlemente­n.’

‘Ik hoop dat wij de laatsten zijn die de eed hier hebben afgelegd’ KAROLIEN GROSEMANS (NVA)

Senator

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium