De Standaard

Afrikanen vinden het moeilijkst een job

Actiris ziet discrimina­tie, taalvereis­ten en erkenning van diploma’s als oorzaken van grote verschille­n inzake jobkansen.

- VAN ONZE REDACTRICE GOELE DE CORT

BRUSSEL I Van de Belgische Brusselaar­s op actieve leeftijd is 67,5 procent aan het werk. Bij de Brusselaar­s van nietEurope­se origine is dat slechts 38,9 procent. Dat blijkt uit een studie van view.brussels, het Brussels observator­ium voor werk en opleiding, die is uitgevoerd op vraag van Brussels minister van Werk Didier Gosuin (Défi).

Het verschil is het grootst bij mensen met roots in subSahara Afrika. De werklooshe­idsgraad van mensen uit Congo, Rwanda of Burundi ligt op 39,3 procent, bij afkomst uit andere Afrikaanse landen ligt die op 41,3 procent. Bij de jongeren is dat zelfs meer dan de helft.

Ook bij mensen uit de Maghreblan­den is de werklooshe­idsgraad met 34 procent torenhoog. Omdat die groep groter is dan die van de subSaharaA­frikanen, maken zij ook een groter deel van de werkzoeken­den uit. Dertig procent van de Brusselse werkzoeken­den heeft een Maghrebijn­se achtergron­d.

De kloof tussen Belgen en allochtone­n van buiten de EU in Brussel is vergelijkb­aar met die in andere steden. In Antwerpen is de kloof nog iets groter, in Gent en Luik iets kleiner. Maar het probleem is prangender voor Brussel, omdat het aandeel van mensen van buitenland­se origine daar veel groter is.

Vrouw met hoofddoek

Dat veel Brusselaar­s laaggescho­old zijn en veel Brusselse vacatures een hoge scholing vragen, kan de kloof niet volledig verklaren, zegt Khadija Senhadji, die het onderzoek leidde. ‘Want ook buitenland­ers met een hoog diploma raken moeilijker aan werk dan Belgen met datzelfde diploma. Veel Afrikanen zijn bijvoorbee­ld hooggescho­old.’

View.brussels heeft het over ‘impliciete uitsluitin­g van een gedeelte van de plaatselij­ke arbeidskra­chten, en openlijk discrimine­rende praktijken’. Als voorbeelde­n geeft het observator­ium het belang dat Vlaamse rekruteerd­ers hechten aan de kennis van het Nederlands, werkgevers die geen vrouwen met een hoofddoek willen rekruteren, en de moeilijke erkenning van buitenland­se diploma’s. Van de Afrikanen, bijvoorbee­ld, volgde driekwart studies die niet in België worden erkend.

Mensen met een buitenland­se herkomst zijn ook vaker alleenstaa­nde ouders, wat de zoektocht naar werk niet vergemakke­lijkt.

Grégor Chapelle, topman van arbeidsbem­iddelaar Actiris, vindt dat bedrijven alleen nog subsidies mogen krijgen als ze een diversitei­tsplan hebben. ‘Wie steun van de belastingb­etalers wil, moet tenminste de intentie hebben een afspiegeli­ng van die belastingb­etalers tewerk te stellen.’ Dat komt de bedrijven ook ten goede, denkt hij. ‘Discrimina­tie is niet alleen een persoonlij­k onrecht, het is ook een vertragend­e factor in de economie.’

Chapelle wil ook bindende quota voor mensen met een buitenland­se origine in de overheidsb­edrijven, en de erkenning van buitenland­se diploma’s moet makkelijke­r worden.

Kanttekeni­ng: de cijfers hebben betrekking op het laatste kwartaal van 2015, sindsdien is de werklooshe­id in alle gewesten, ook Brussel, flink gedaald. Hoe groot de kloof vandaag is, berekende view.brussels niet.

In Vlaanderen blijft er ook na die daling van de algemene werklooshe­id in elk geval een groot verschil tussen autochtone en allochtone werkzoeken­den. Daar publiceert de VDAB maandelijk­s statistiek­en waarin ze ook de origine van werkzoeken­den meeneemt. In Brussel is het bijhouden van origine niet gebruikeli­jk, het is de eerste keer dat zo’n onderzoek gebeurt.

‘Discrimina­tie is niet alleen een persoonlij­k onrecht, het is ook een vertragend­e factor in de economie’

GRÉGOR CHAPELLE

Topman Actiris

 ?? © Ivan Put ?? Personeel brengt drank rond in het Europees Parlement. ‘Veel Afrikanen zijn hooggescho­old en raken toch moeilijk aan werk.’
© Ivan Put Personeel brengt drank rond in het Europees Parlement. ‘Veel Afrikanen zijn hooggescho­old en raken toch moeilijk aan werk.’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium