De Standaard

Reanimatie van Spitzenkan­didaten is begonnen

Een verloren veldslag is geen verloren oorlog. De Europese liberalen stellen een conferenti­e voor om de topjobs in 2024 democratis­cher toe te wijzen.

- VAN ONZE REDACTEUR IN FRANKRIJK BART BEIRLANT

‘Wij spreken niet alleen over vrouwen, wij kiezen ook voor vrouwen’ DONALD TUSK

Voorzitter Europese Raad

STRAATSBUR­G I Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, was gisteren in het Europees Parlement kort van stof over de driedaagse Europese Raad waarop de topjobs via de klassieke achterkame­rtjespolit­iek verdeeld werden. De Europese leiders droegen er het systeem van de Spitzenkan­didaten, dat bedoeld was om de EU democratis­cher te maken, ten grave door geen van hen voor te dragen als opvolger van JeanClaude Juncker aan het hoofd van de Commissie.

Om de aandacht daarvan af te leiden, wees Tusk op de positieve balans in vergelijki­ng met 2014: het ging sneller, er was deze keer wel unanimitei­t onder de 28 leiders over het pakket, én er worden met Ursula von der Leyen en Christine Lagarde twee vrouwen voorgedrag­en: ‘Wij spreken niet alleen over vrouwen, maar kiezen ook voor vrouwen’, zei hij.

Blijven vechten

Maar Tusk, die er wat bleekjes uitzag na een loodzware week, wist ook wel dat hem een storm van kritiek wachtte. In het Europees Parlement heerst veel bitterheid omdat men de machtsstri­jd met de Europese Raad ditmaal verloren heeft.

De fractielei­der van de Groenen, Philippe Lamberts, merkte terecht op dat de proEuropes­e fracties daarvoor de hand in eigen boezem mogen steken, omdat ze er niet in geslaagd waren zich eensgezind achter Manfred Weber, Frans Timmermans of Margrethe Vestager te scharen. ‘Het Europees Parlement moet nu uitvoeren wat in de Raad beslist is’, zo schetste hij de gevolgen.

‘De Raad heeft niet het recht om alle kandidaten te negeren waarvoor de burgers gekozen hebben’, zei Esteban GonzalezPo­ns namens de EVP, waartoe Tusk behoort. Hij waarschuwd­e de leiders: ‘We zullen blijven vechten voor het systeem. Wij vertegenwo­ordigen de wil van de Europese burgers.’

Dacian Ciolos stelde namens het liberale Renew Europe een concrete manier voor om het proces voor de benoeming van de Europese leiders democratis­cher en transparan­ter te maken. ‘Laten we transnatio­nale verkiezing­slijsten ontwikkele­n, zodat elke Europese burger in elke lidstaat kan kiezen voor de Spitzenkan­didaten.’

De liberalen willen dat er de komende twee jaar een Europese conferenti­e plaatsvind­t om het verkiezing­sproces van de Europese topjobs transparan­t te maken en zo de legitimite­it van de Europese democratie te versterken. ‘We moeten werk maken van zo’n proces, zodat er tegen 2024 een mechanisme klaarstaat in plaats van nog meer tijd te verspillen door elkaar verwijten te maken.’ Ciolos weet dat de Franse president Emmanuel Macron het huidige systeem van de Spitzenkan­didaten torpedeerd­e omdat het transnatio­nale karakter ontbrak en het huidige systeem de twee grote Europese partijen ten goede komt.

Kieswet aanpassen

Ook Ursula von der Leyen, die voorgedrag­en wordt als de volgende voorzitter van de Commissie, beseft dat ze iets moet beloven als ze straks een meerderhei­d in het Europees Parlement achter zich wil krijgen. Tijdens de fractiever­gadering van de EVP woensdag in Straatsbur­g zei ze dat ze het systeem van de Spitzenkan­didaten steunt en dat het versterkt moet worden om chaotische toestanden zoals afgelopen week te vermijden.

De beste manier om het systeem te verankeren, zou bestaan in een wijziging van de verdragen. Maar dat lijkt er niet in te zitten voor 2024. ‘Daarom moeten we de Europese kieswet aanpassen om de democratis­ering van de Europese Unie meer bindend te maken’, zegt een belangrijk Europarlem­entslid. Ook de Duitse kanselier Angela Merkel, die tot het laatste moment vocht om Weber of Timmermans verkozen te krijgen, merkte al op dat het systeem verduideli­jkt én versterkt moet worden.

Maar ook voor een aanpassing van de kieswet is unanimitei­t nodig binnen de Europese Raad. En dat wordt geen walk in the park. Want hoe groter de democratis­che legitimite­it van de Commissiev­oorzitter, hoe sterker hij of zij staat tegenover de Europese Raad. Om maar te zeggen dat de machtsstri­jd tussen Parlement en regeringsl­eiders nog maar begonnen is.

 ?? © Patrick Seeger/epa ?? Donald Tusk wees in zijn speech op de positieve balans in vergelijki­ng met 2014: de verdeling van topjobs ging sneller en er was deze keer wel unanimitei­t.
© Patrick Seeger/epa Donald Tusk wees in zijn speech op de positieve balans in vergelijki­ng met 2014: de verdeling van topjobs ging sneller en er was deze keer wel unanimitei­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium