De Standaard

Zeemeermin­ofmeer

-

Welke huidskleur heeft een zeemeermin? In plaats van in het zonnetje te spelen, wordt daarover gediscussi­eerd op sociale media. De aanleiding is dat Disney een remake met acteurs plant van De kleine zeemeermin, hun animatiefi­lm uit 1989. De hoofdrol gaat naar Halle Bailey, die samen met haar zus ook het R&Bduo Chloe x Halle vormt. Ariel zal dus niet langer blank zijn met lang ros haar, maar zwart met dreadlocks.

Waarom ook niet? Het regende felicitati­es van fans en celebritie­s, onder wie haar bijnanaamg­enote Halle Berry. Maar neuters gonna neut en trollen sollen trollen. ‘Wij witte meisjes, die opgroeiden met De kleine zeemeermin, verdienden een Ariël met de juiste kleur’, aldus @woo_ahhh. ‘Disney, je hebt een gigantisch­e vergissing gemaakt door Halle Bailey te casten. Dit gaat in de vuilnisbak.’ Daarbij stond een foto van een hand die een dvd van de animatiefi­lm vastheeft.

Alleen blijkt de account fake. De kans is niet onbestaand­e dat achter het anonieme blanke meisje een witte Rus schuilgaat. Enkele maanden geleden bleek al hoe Russische trollen hebben geprobeerd om het succes van Captain Marvel te kelderen met een massa negatieve reviews.

Fake of niet, meer dan 6.000 mensen vonden de tweet leuk. Ook op de Nederlands­talige Twitter. Dat zijn vast niet allemaal trollen. Zij wijzen erop dat De kleine zeemeermin geschreven is door Hans Christian Andersen, en dus wel blank moet zijn. En ze benadrukke­n dat niemand het omgekeerde zou pikken, dat Black panther door een blanke zou worden gespeeld bijvoorbee­ld.

Maar dat houdt geen steek. Dat Black panther Afrikaanse roots heeft, is essentieel voor het verhaal. De huidskleur van Ariël is irrelevant en in de animatiefi­lm sprak ze ook al geen Deens. Daar leefde ze op een tropisch koraalrif met een krab die, alvast in de Engelstali­ge versie, sprak met een Jamaicaans accent. Zo bekeken is het best raar dat Ariël de eerste keer ook al niet zwart was. Niemand die er in 1989 over viel. Toen wisten mensen nog dat zeemeermin­nen niet bestaan. Sorry voor de spoiler.

De kans is niet onbestaand­e dat achter het blanke meisje een witte Rus schuilgaat

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium