De Standaard

Orban versterkt greep op Hongaarse Academie

Met de Academie voor Wetenschap­pen lijkt alweer een academisch bastion in de verdrukkin­g te raken in Hongarije.

- VAN ONZE REDACTEUR ROELAND TERMOTE

BRUSSEL I De Central European University (CEU) in Boedapest zag zich eind vorig jaar, door druk vanuit de regering van Viktor Orban, ‘gedwongen’ haar hoofdcampu­s te verhuizen naar Wenen. Deze week kreeg de academisch­e vrijheid in Hongarije een nieuwe klap volgens critici van de rechtspopu­listische premier. Dinsdag keurde het Hongaarse parlement, gecontrole­erd door de Fideszpart­ij van Orban, een wet goed die het netwerk van onderzoeks­instituten van de Hongaarse Academie voor Wetenschap­pen (MTA) weghaalt bij de Academie.

De tweehonder­d jaar oude MTA viel tot nu toe op als een overheidsi­nstelling waar academici relatief vrij konden werken. Dat in een land waar loyalisten van de regeringsp­artij de afgelopen jaren stelselmat­ig hun greep uitbreidde­n over het overheidsa­pparaat, de economie en sectoren als cultuur en onderwijs. In het gepolarise­erde Hongaarse landschap bood onderzoek door instituten van de MTA vaak een nuttige toetssteen om beleid te evalueren, voorbij politiek gespin.

Ook dat lijkt nu op de helling te staan. De vijftien onderzoeks­instelling­en van de Academie, die behalve technische en natuurwete­nschappen ook sociale wetenschap­pen herbergen, worden door de nieuwe wet onttrokken aan haar controle. Zij zullen ondergebra­cht worden bij een nieuwe organisati­e. Die zal bestuurd worden door een raad die voor de helft bestaat uit vertegenwo­ordigers van de MTA, maar voor de andere helft uit vertegenwo­ordigers van de regering. Zij worden allen, net als de voorzitter van de raad, benoemd door de premier. Aangezien beslissing­en gebeuren bij eenvoudige meerderhei­d, ‘hebben de afgevaardi­gden van de Academie weinig kans om in te gaan tegen de wil van de overheidsv­ertegenwoo­rdigers’, schrijft de Hongaarse nieuwssite Index.

Buitenspor­ige invloed

‘Een van de meest problemati­sche aspecten is de buitenspor­ige invloed van de overheid naar Europese standaarde­n’, verklaarde MTAvoorzit­ter Laszlo Lovasz in een recent interview met persbureau Reuters. Lovasz beloofde het weghalen van de onderzoeks­instelling­en aan te zullen vechten bij het Hongaarse Grondwette­lijke Hof. De Europese Commissie verklaarde dat het de ontwikkeli­ngen rond de MTA in de gaten houdt en riep Boedapest op ‘zich te onthouden van elke beslissing die wetenschap­pelijke en academisch­e vrijheid inperkt’.

Minister van Innovatie en Technologi­e Laszlo Palkovics stelde dat de veranderin­gen nodig waren om de ‘competitiv­iteit van Hongarije op lange termijn’ op te schroeven en ‘een meer efficiënt gebruik van middelen’ te bewerkstel­ligen. In een interview met Die Zeit voegde Palkovics daaraan toe dat de Hongaarse regering een netwerk van wetenschap­sinstellin­gen wilde uitbouwen naar Duits model. In Duitsland zijn het Max PlanckGese­llschaft of het Fraunhofer­Gesellscha­ft evenmin ondergebra­cht bij de Academie voor wetenschap­pen.

Maar vertegenwo­ordigers van die instelling­en dienden hem van repliek in een open brief in dezelfde krant. ‘De voorstelli­ng dat de nieuwe structuur van de Academie exact zal overeenkom­en met die van het Max PlankGesel­lschaft, is feitelijk vals’, schreven zij.

Protesten

Duizenden Hongaren hebben de afgelopen maanden betoogd tegen de plannen van de regering met de MTA. Die protesten waren een echo van eerdere demonstrat­ies voor het behoud van de CEU in Boedapest. Die Engelstali­ge universite­it werd in 1991 opgericht door de Amerikaans­Hongaarse filantroop George Soros en kreeg als missie om pluralisme en democratie te bestendige­n in excommunis­tische staten. De progressie­fliberale Soros werd door Orban uitgeroepe­n tot volksvijan­d nummer een. Zijn partij keurde een nieuwe onderwijsw­et goed, die volgens het CEUbestuur op maat gesneden was om het functioner­en van de universite­it te verhindere­n. Uiteindeli­jk maakte het een verhuizing noodzakeli­jk.

In gepolarise­erde Hongaarse landschap bood Academie nuttige toetssteen voor beleid, voorbij politiek gespin

 ?? © Bernadett Szabo/reuters ?? Duizenden Hongaren betoogden de afgelopen maanden tegen de plannen van de regering.
© Bernadett Szabo/reuters Duizenden Hongaren betoogden de afgelopen maanden tegen de plannen van de regering.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium