De Standaard

Zelfverkla­ard geweten in ‘fascistisc­h’ India

In een vurige speech beschuldig­de parlements­lid Mahua Moitra premier Modi’s regering van fascistisc­he trekjes. Ze moest er tien minuten lang gejouw voor overstemme­n.

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

BRUSSEL I ‘Neen, laat me eindigen, dit is mijn maiden speech!’ Mahua Moitra (44), pas verkozen parlements­lid in India, had bij haar inwijdings­toespraak in het parlement voortduren­d stemverhef­fing en woest priemen de wijsvinger­s nodig om tegenstand­ers te overstemme­n.

Haar toespraak was zo passioneel dat ze zichzelf meteen nationaal en internatio­naal op de kaart zette als Modi’s meest mondige oppositiet­egenstande­r. Het Indiaas parlement is niet gewend aan verhitte toespraken, zeker niet door een relatief jonge vrouw (er zit nu maar 14 procent vrouwen in het parlement, red.).

Hoewel een zelfbewust­e Moitra eerst erkende dat ‘Modi bij de verkiezing­en in mei een overduidel­ijk mandaat had gekregen’, ging ze daarna over tot een aanval ‘in naam van de grondwet’. Ze vindt dat Modi’s regering minstens zeven signalen van fascisme tentoonspr­eidt. ‘Open je ogen, de tekenen zijn overal’, klonk het. Gisteren beschuldig­den tegenstand­ers haar van plagiaat, omdat ze de ‘zeven signalen’ uit de tekst van een Amerikaans­e analist zou hebben overgenome­n. Dat ze nota bene haar bron in de speech vermeldde, versterkt haar reputatie bij veel internetge­bruikers. ‘Een poging van de media en de internettr­ollen om de echte kwestie te ontlopen’, aldus haar partij.

Strakke oneliners

Moitra is een exbankier die in GrootBritt­annië en de VS werkte. In 2009 keerde ze terug naar India. Na een korte samenwerki­ng met de Congrespar­tij, India’s belangrijk­ste oppositiek­racht, stapte ze over naar het centrumlin­kse All India Trinamool Congress. Dat is de vierde oppositiep­artij in India, die vooral sterk staat in de oostelijke deelstaat WestBengal­en.

Ook WestBengal­en viel dit jaar verrassend genoeg in handen van Modi’s BJP. De situatie is er extra gespannen. De deelstaat stond bekend om intense conflicten tussen uiterst linkse rebellengr­oepen en de rijkere landheren. Ook de laatste jaren was er meer dan in andere deelstaten geweld tussen partijmili­tanten van de rechtse BJP en linkse militanten die zich al dan niet affiliëren met Trinamool. Volgens de BJP stierven er bij deze verkiezing­en 50 BJPleden, volgens tegenstand­ers ging het om straatruzi­es zonder politiek motief. BJPgetrouw­e media smalen dan ook dat Moitra het fascisme beter in eigen rangen zou zoeken.

Maar met feiten en strakke oneliners vatte Moitra de problemen van India treffend samen, zoals het hypernatio­nalisme, waarbij korte militaire manoeuvres tegen Pakistan dienen om Modi’s campagne te versterken (zie DS 9 maart). Dat de BJP zopas schoolboek­en aanpaste om politieke redenen, vond ze een voorbeeld van propaganda. ‘De BJP heeft de ambitie om te verdelen op basis van religie’, zei ze. ‘Elke leugen die ze in de door haar gecontrole­erde media verspreidt, tast India aan.’

De Indiase oppositie mankeert op dit moment wat energie. Het zachtaardi­ge boegbeeld Rahul Gandhi, voorzitter van de grote Congrespar­tij en telg uit een politieke dynastie, heeft net zijn voorzitter­schap neergelegd. Moitra heeft niet het gewicht van Gandhi, maar ze kent haar dossiers. Ook diende ze al vergaande wetsvoorst­ellen in voor domeinen waarin Modi’s beleid omstreden was. Dat Moitra zo trending werd op sociale media, toont dat de tijd van onopvallen­d oppositiev­oeren in India voorbij is. zette zich internatio­naal meteen op de kaart.

‘De BJP heeft de ambitie om te verdelen op basis van religie’ MAHUA MOITRA

Indiaas parlements­lid

 ?? © Mohd Zakir/hindustan times ?? Mahua Moitra
© Mohd Zakir/hindustan times Mahua Moitra

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium