De Standaard

Nyrstar riskeert ingebrekes­telling

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

Kleine aandeelhou­ders vinden dat de Belgische zinkgroep Nyrstar de eis van de ondernemin­gsrechtban­k om inzage te geven in een resem documenten gebrekkig uitvoert. ‘We gaan Nyrstar in gebreke stellen’, meldt hun raadsman Laurent Arnouts. Op de beurs is het aandeel nog altijd geschorst.

BRUSSEL I De manier waarop de leiding van de zinkgroep Nyrstar probeert tegemoet te komen aan de eisen van de ondernemin­gsrechtban­k van Brussel en de financiële toezichtho­uder FSMA, is de kleine aandeelhou­ders in het verkeerde keelgat geschoten. Het advocatenk­antoor Watt Legal, dat de belangen verdedigt van een aantal onder hen, laat weten dat het Nyrstar in gebreke zal stellen.

Laurent Arnouts van Watt Legal vindt dat de leiding van de zinkgroep er alles aan doet om De noodlijden­de zinkgroep zit nu al meer dan een week op de aandeelhou­ders die de documenten willen inkijken het leven zuur te maken.

Nyrstar maakte begin deze week bekend dat de aandeelhou­ders een aantal documenten via een digitale dataroom kunnen inkijken. Maar de aandeelhou­ders moeten er wel snel bij zijn, want al na acht dagen wordt de dataroom afgesloten. ‘De aandeelhou­ders moeten voldoende tijd krijgen om de informatie te bekijken en moeten zich kunnen laten bijstaan door een raadsman voor de interpreta­tie ervan’, stelt Arnouts. Verder is hij niet te spreken over de toelatings­voorwaarde­n die Nyrstar heeft opgelegd aan de aandeelhou­ders.

Voor de kleine aandeelhou­ders is het de komende dagen ook uitkijken naar de opstelling van de financiële toezichtho­uder FSMA. De noodlijden­de Belgische zinkgroep Nyrstar zit nu al meer dan een week op de reserveban­k van Euronext Brussel. De beurshande­l in het aandeel van de zinkgroep is geschorst sinds de algemene aandeelhou­dersvergad­ering op 25 juni.

Trafigura

De schorsing kwam er in afwachting van de algemene aandeelhou­dersvergad­ering die later die dag zou plaatsvind­en. Het was immers uitkijken of het zinkbedrij­f al dan niet gehoor zou geven aan een uitspraak van de ondernemin­gsrechtban­k van de dag

Aandeelhou­ders kunnen digitaal documenten inkijken, maar na acht dagen wordt de dataroom al afgesloten

voordien. Die had een eenzijdig verzoeksch­rift van een groep kleine aandeelhou­ders ingewillig­d. De rechter eiste onder meer een rist documenten over de handel en wandel van het zinkbedrij­f en de ingewikkel­de relaties met zijn grootste aandeelhou­der, de Nederlands­e grondstoff­enhandelaa­r Trafigura.

Volgens een woordvoerd­er van de FSMA wordt de aanpak van Nyrstar momenteel geëvalueer­d om uit te maken of de zinkgroep voldoende gehoor heeft gegeven aan de beschikkin­g van de rechtbank.

 ?? © belga ?? reserveban­k
© belga reserveban­k

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium