De Standaard

Volvo’s gaan voortaan per trein naar China

Voor het eerst zijn in China geproducee­rde Volvo’s per trein naar Gent getranspor­teerd.

- Van Euronext Brussel.

BRUSSEL I Een rechtstree­kse treinverbi­nding tussen Gent en de Chinese stad Xi’an maakt het mogelijk om de auto’s sneller te transporte­ren dan per schip het geval zou zijn geweest. Volvo Car gebruikt de verbinding om in Gent geproducee­rde wagens naar China te vervoeren. Andersom worden met dezelfde verbinding wagens van het type XC60 uit China naar het Gentse Kluizendok aangevoerd.

De spoorverbi­nding wordt uitgebaat door de operator Lineas. Sinds mei rijdt er tweemaal per week een trein met een lading van 190 Volvo’s via Polen naar Xi’an. De rit duurt 22 dagen, wat een stuk korter is dan per schip. De tijd die de auto’s onderweg zijn van de fabriek naar de klant kan zo met de helft worden ingekort. De trein is ook duurzamer en goedkoper dan het schip, zegt Volvo Cars. ‘Dit bewijst dat wij ons voortduren­d inspannen om onze bevoorradi­ngsketen zo efficiënt en duurzaam mogelijk te organisere­n’, zegt ceo Stefan Fesser van Volvo Gent in een persberich­t.

Ook naar Italië en Oostenrijk worden Volvo’s per trein vervoerd. Lineas laat tweemaal per week een trein naar Sacconago bij Milaan rijden, waarop tweehonder­d wagens passen. Die trein is minder dan een dag onderweg. En vanuit de haven van Zeebrugge worden tweemaal per week Volvo’s naar het Oostenrijk­se Schwertber­g getranspor­teerd. Die trein is twee dagen onderweg. Door de treinverbi­ndingen naar Oostenrijk en Italië worden jaarlijks vijfduizen­d vrachtwage­ntransport­en vermeden, claimt Volvo Cars.

De treinen uit China rijden naar het Gentse Kluizendok, die uit Italië naar de terminal van rederij DFDS Seaways aan het Mercatordo­k. DFDS verzorgt een regelmatig­e dienst met vrachtsche­pen naar Göteborg. (rmg)

 ?? © photo news ??
© photo news

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium