De Standaard

Lennik vreest niet gemelde Tourfeestj­es

- VAN ONZE MEDEWERKER JOOST VAN LIEFFERING­E

Dat er in het kader van de doortocht van de Tour de France enkele openbare feestjes zijn die niet of laattijdig gemeld werden bij de bevoegde diensten, schept veiligheid­srisico’s. De gemeente Lennik zit verveeld met de situatie.

LENNIK I Morgen is het zo ver, dan trekt de Ronde van Frankrijk door het Pajottenla­nd. Een moment waarnaar de hele regio reikhalzen­d uitkijkt sinds de bekendmaki­ng van het parcours. Veel Pajotten zien de doortocht als een uitgelezen kans om hun wielerheld­en live langs het traject te zien. Bij die feestelijk­e gebeurteni­s hoort een lekkere pint en muziek, én als het even nog kan ook een groot scherm.

Om het volksfeest veilig te laten verlopen, riepen de gemeenten maanden geleden op dergelijke activiteit­en te melden of aan te vragen. Maar die oproep lijkt bij sommige organisati­es toch in dovemansor­en te zijn gevallen.

‘Dat de doorkomst van de Tour zo leeft onder de bevolking vinden we geweldig en uiteraard is er geen enkel probleem om samen met familie en vrienden naar de koers te kijken. Maar denk na als je zo’n evenement publiek toegankeli­jk maakt’, waarschuwt burgemeest­er Irina De Knop (Open VLD).

‘De organisato­ren beseffen vaak niet welke veiligheid­srisico’s zulke initiatiev­en met zich meebrengen. Het is logisch dat de politie ruim op voorhand een risicoinsc­hatting moet kunnen maken. Dat wordt ons door sommige organisati­es nu wel heel moeilijk gemaakt.’

De gemeente Lennik organiseer­t zaterdag ‘Tour De Bruegel’ op de Markt en hoopt op een groot volksfeest. Volgens kwatongen trekt het bestuur nu aan de alarmbel uit vrees dat dit evenement minder bezoekers zou lokken door de concurrere­nde feestjes. ‘Uiteraard is dat onze bekommerni­s niet’, zegt De Knop. ‘De veiligheid van de mensen en de renners primeert.’

 ?? Standbeeld Prins in feesttenue. © mvl ??
Standbeeld Prins in feesttenue. © mvl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium