De Standaard

Jonge parlements­leden, oude politiek

-

Afgelopen weekend reageerde Brussels Parlements­lid Jan Busselen (PVDA) verbaasd dat hij al een loon had gekregen zonder iets te doen (DS 3 juli). Hij stort een deel door aan zijn partij. Vlaams Parlements­lid Sihame El Kaouakibi (Open VLD) liet vervolgens weten dat ze haar nettovergo­eding voor de maanden juli en augustus zal doorstorte­n aan burgerplat­form G1000. Hoewel dat leuke initiatiev­en lijken, hebben wij er als belastingb­etaler helemaal niets aan.

El Kaouakibi kreeg veel lof voor haar initiatief. Toch vind ik dat we het niet zomaar moeten toejuichen, omdat het simpelweg geen structurel­e oplossing aanreikt. Wat als iemand van de SP.A of CD&V beslist om zijn loon op de rekening van ABVV of Beweging.net te storten? Zouden we dan even enthousias­t zijn? Als burger zijn we afhankelij­k van de willekeur van parlements­leden over hoe ons (blijkbaar overtollig­e) belastingg­eld wordt gespendeer­d.

Ik had gehoopt dat politieke nieuwkomer­s op een andere manier aan politiek zouden doen. Nu voeden ze de cultuur van de oude politiek. Had de bevolking niet genoeg van al die losse ideeën die als ballonnetj­es worden losgelaten in de pers zonder dat er echte oplossinge­n worden uitgewerkt? Met initiatiev­en zoals dat van El Kaouakibi zal de discussie rond het loon van parlements­leden na verloop van tijd weer opsteken zonder dat er iets is opgelost voor de burger.

Mocht ik een jong parlements­lid zijn dat zich vragen stelt bij zijn hoge vergoeding, zou ik doen wat van politici wordt verwacht: een doordacht plan uitwerken, samenwerki­ngen (met jonge collega’s) zoeken over partijgren­zen heen, zodat mijn voorstel een meerderhei­d krijgt in het parlement en we de problemati­ek kunnen aanpakken. Ik zou een decreet uitwerken, zodat een onafhankel­ijk studiebure­au kan evalueren of het loon (en de onkostenve­rgoeding) van parlements­leden al dan niet te hoog ligt. Dat zou geen vrijblijve­nde oefening zijn, maar ertoe leiden dat we met de juiste cijfers een marktconfo­rme vergoeding kunnen uitwerken voor alle parlements­leden. KARL LAUWERS Lid Jong CD&V

 ?? © Rob Voss/ hh ??
© Rob Voss/ hh
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium