De Standaard

Eigen schuld, jeukende bult

-

Het tuin of groennieuw­s van de voorbije maanden lijkt wel een actiefilm met Dwayne ‘The Rock’ Johnson te beschrijve­n. ‘De strijd met de buxusmot is weer begonnen’ of ‘We zullen het leger inzetten om de eikenproce­ssierups te bestrijden’. De reclamebla­adjes gaan nog een stap verder ‘Met deze spray/val/… dood je alle ongewenste insecten/dieren/…’.

Ongewenst? Bedoelen ze dan de ongewenste natuurlijk­e vijanden van de buxusmot of de eikenproce­ssierups, die er ook het slachtoffe­r van worden? Of de rotdieren die onze muggenpopu­latie op een draaglijk niveau houden? Of de mollen die de bodemstruc­tuur verbeteren? Nog nooit een spray tegengekom­en die helpt tegen alle ongewenste mensen die onze natuur naar de vaantjes helpen en bijgevolg ook onze leefomgevi­ng …

De aard van het beestje

Hoe meer noodsignal­en de natuur ons zendt, hoe groter onze vernietigi­ngsdrang lijkt te worden. In de landbouw maken we monotone steriele vlaktes met hetzelfde gewas. In lanen en straten kiezen we nog steeds voor die perfecte rechte rij met dezelfde bomen, alweer een monocultuu­r. Die bomen, die dikwijls zwakke klonen zijn, zetten we dan in veel te kleine staanplaat­sen, we gieten asfalt tot aan de stam of maaien alles met de grond gelijk, met wortelscha­de tot gevolg. Landbouw, steden, tuinen, ze zijn vrijwel allemaal ontworpen met de mindset van iemand die dwangneuro­ses heeft. Sommigen proberen de baroktuins­tijl in stand te houden, waarbij de mens de natuur domineert, zoals in de tijd van Lodewijk XIV. Dat heeft een prijs.

Wie een beetje ingelicht is, zal toch geen spuitbus kopen waarmee hij zichzelf vergiftigt, zijn spelende kinderen of zijn kat en hond? Het is alsof mensen liever doodgaan aan kanker dan mos te zien in hun gazon of een tekenbeet te krijgen. Hoe meer we vechten tegen de natuur, hoe meer we vechten tegen onszelf. Wat chaos lijkt voor de mens, is harmonie in de natuur en wat ‘mooi, recht, strak, harmonisch’ voor de mens lijkt, is totale chaos voor de natuur. Die ontregelin­g komt met veel ongewenste bijklanken.

De natuur streeft naar een soort evenwicht. Als je een robuust systeem hebt, is het meestal opgewassen tegen een uitbraak van een of ander wezen dat dominant wil zijn. Het probleem is dat wij alle mogelijke evenwichte­n hebben verstoord, zodat de populaties van beestjes of planten die op zich vrij onschuldig (DS 4 juli). De verdelgers dragen een beschermen­d pak om processier­upsen te lijf te gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium