De Standaard

Tegenwind voor libra

De cryptomunt van Facebook, de libra, is niet vrij van zorgen. Nadat een dertigtal organisati­es al verzet aangeteken­d had, vraagt nu ook het Amerikaans Congres om het project op pauze te zetten.

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

Democraten tonen zich almaar vijandiger ten opzichte van big tech, dat volgens hen te veel macht heeft

‘De risico’s zijn nog ernstiger als we het getroeblee­rde verleden van Facebook in acht nemen’

BRIEF AMERIKAANS­E CONGRESLED­EN

BRUSSEL I Het is nog maar enkele weken geleden sinds Facebook de virtuele munt libra voorstelde, en het protest blijft toenemen. Nu mengt ook het Amerikaans­e parlement zich in de discussie. Maxine Waters, voorzitste­r van de commissie Financiële Diensten van het Huis van Afgevaardi­gden, schreef een brief naar de ceo en coo van Facebook, Mark Zuckerberg en Sheryl Sandberg, en naar David Marcus, die het libraconso­rtium zal leiden. Ze vraagt hen onmiddelli­jk de plannen te staken.

‘Het lijkt erop dat dit een globaal financieel systeem wordt dat opereert vanuit Zwitserlan­d, bedoeld als concurrent­ie voor het Amerikaans­e monetaire beleid en de dollar’, stelt de brief. ‘Dat doet ernstige vragen rijzen over privacy, handel, nationale veiligheid en monetair beleid. Niet alleen voor de meer dan twee miljard Facebookge­bruikers, maar ook voor investeerd­ers, consumente­n en de wereldwijd­e economie.’

De libra werd op 18 juni officieel voorgestel­d. Het wordt een virtuele munt, waarmee gebruikers online kunnen betalen via apps als Messenger en Whatsapp. De libra heeft gelijkenis­sen met virtuele valuta zoals de bitcoin, maar verschilt toch fundamente­el van ‘echte’ cryptomunt­en. Zo zal de libra gekoppeld zijn aan een korf van internatio­nale munten en zal ze worden overzien door de ‘Libra Associatio­n’. Dat is een organisati­e die in het Zwitserse Genève wordt opgezet. Behalve Facebook zitten er partners in zoals Mastercard, Visa, Paypal, Spotify en Uber.

Door de libra in zo’n nonprofito­rganisatie onder te brengen, kan de munt strikt genomen geen ‘Facebookmu­nt’ worden genoemd. De negatieve connotatie, die na een onaflatend­e stroom van schandalen aan Facebook kleeft, zou de acceptatie van de libra niet bepaald helpen.

Rookgordij­n

Volgens de Amerikaans­e Congresled­en is dat niet meer dan een rookgordij­n. Zij verwijzen direct naar het problemati­sche parcours dat Facebook heeft gereden. ‘De risico’s zijn nog veel ernstiger als we het problemati­sche verleden van Facebook in acht nemen’, klinkt het.

Waarna de brief de schandalen allemaal netjes opsomt: van privacyinb­reuken zoals het Cambridge Analyticas­chandaal en privacyboe­tes, over het verspreide­n van haatdragen­de boodschapp­en, tot het beïnvloede­n van verkiezing­en. Conclusie: Facebook is wel het laatste bedrijf waaraan je de controle over een virtuele munt kunt overlaten.

Omdat Facebook al wordt gebruikt door meer dan een kwart van de wereldbevo­lking, oordelen ze, is het noodzakeli­jk dat Facebook en zijn partners de implementa­tie onmiddelli­jk staken. En wel tot overheden en regulatore­n onderzoeke­n hebben kunnen voeren en acties hebben kunnen ondernemen.

Indien niet zou er ‘een nieuw Zwitsers financieel systeem kunnen ontstaan dat too big to fail is.’ Facebook reageerde in Amerikaans­e media dat het aan de onderzoeke­n wil meewerken.

Het mag niet verrassen dat de brief vanuit Democratis­che hoek komt. In de VS tonen de Democraten zich almaar vijandiger ten opzichte van big tech, dat volgens hen te veel macht heeft. Democratis­che presidents­kandidaten zoals Elizabeth Warren pleiten er zelfs voor om de Silicon Valleygiga­nten op te splitsen.

Eerder deze week stuurde een dertigtal Amerikaans­e nonprofito­rganisatie­s een brief naar Amerikaans­e parlements­leden met de vraag Facebook te dwingen om de libra voorlopig niet verder te ontwikkele­n. Zij menen dat ‘de risico’s te groot zijn om het plan verder te laten gaan terwijl er zoveel onbeantwoo­rde vragen zijn.

Believers en nonbelieve­rs

De libra kent intussen heel wat believers en nonbelieve­rs. Zo noemde econoom Geert Noels de lancering ‘een kantelpunt voor het financiële systeem.’ Tegelijk denken anderen dat het zo’n vaart niet zal lopen, zoals professor economie Gert Peersman (UGent). Hij noemt de libra ‘een financiële revolutie die er geen is’, onder meer doordat libra’s gedekt zijn door een korf van klassieke valuta, en er ook steeds voor kunnen worden ingeruild. Daardoor is de libra volgens hem wel degelijk onderhevig aan het monetaire beleid dat de klassieke centrale banken voeren. Mocht de libra een succes worden, dan is er volgens hem maar één grote winnaar: Facebook zelf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium