De Standaard

Zeg eens bbbb

Onderzoeke­rs hebben 400 courante medische handelinge­n opgelijst die de toets van de kritiek niet doorstaan.

- HILDE VAN DEN EYNDE

Er was een tijd dat artsen dachten dat drenkeling­en te redden waren door sigaretten­rook in hun gezicht te blazen. Van die dwaling zijn ze allang teruggekom­en, net als van de aanname dat een lobotomie psychiatri­sche ziektes kan genezen.

Maar ook vandaag moet de geneeskund­e nog geregeld pas op de plaats maken, meldt het gereputeer­de New England Journal of

Medicine deze week. Een overzichts­studie in het blad lijst liefst 400 gevestigde medische praktijken op waarbij de voorbije jaren grote vraagteken­s zijn gezet. Zo berust de aanname dat visolie (omega3vetz­uren!) hartziekte voorkomt op los zand, net als de veronderst­elling dat testostero­nsupplemen­ten geheugenve­rlies bij oudere mannen tegengaan (een suikerpil werkt net zo goed, of slecht), of het idee dat je astma

aanvallen kunt voorkomen door de huisstofmi­jt uit je huis te weren.

We lijsten hieronder nog enkele courante medische praktijken op die door de NEJM lek geprikt zijn en gaan na in hoeverre ze in ons land nog door artsen worden toegepast.

Als de vliezen van een hoogzwange­re vrouw breken, moet de baby zo snel mogelijk geboren worden, om bloedvergi­ftiging te voorkomen.

Geldt niet meer, omdat studies hebben uitgewezen dat een afwachtend beleid niet vaker op een bloedvergi­ftiging bij de baby uitdraait, dan wanneer de bevalling meteen wordt opgewekt. Wat zeggen onze verloskund­igen?

‘De koerswijzi­ging houdt steek’, zegt Johan Van Wiemeersch, vicevoorzi­tter van de Vlaamse Vereningin­g voor Obsterie en Gynaecolog­ie. ‘Vroeger lieten we vrouwen bij het breken van de vliezen inderdaad meteen naar het ziekenhuis komen om de bevalling in te leiden, maar die aanbevelin­g staat niet langer in onze richtlijne­n. Tegenwoord­ig nemen we bij elke zwangere een maand voor de

uitgereken­de bevallings­datum een uitstrijkj­e uit het geboorteka­naal. Vinden we daarin geen streptokok­ken (de bacteriën die bloedvergi­ftiging bij een boorling kunnen veroorzake­n, red.)

– en in driekwart van de gevallen vinden we die niet – dan mogen vrouwen rustig nog even thuis blijven afwachten of de bevalling vanzelf op gang komt. Pas na 24 uur zullen we de bevalling zelf op gang brengen.’

Stappentel­lers helpen gewicht te verliezen

Geldt niet meer, omdat studies hebben uitgewezen dat mensen die op dieet zijn vaak meer en duurzamer gewicht verliezen als ze daarbij geen digitale gadgets zoals stappentel­lers gebruiken. Wat vinden onze diëtisten?

‘Elke diëtist bepaalt zelf of een stappentel­ler in concrete gevallen aangewezen is’, zegt Rian van

Schaik, voorzitter van de Vlaamse Beroepsver­eniging van Diëtisten. Richtlijne­n over het al dan niet gebruiken van de gadgets hanteert de VBVD niet.

‘Een stappentel­ler kán een goed middel zijn om mensen ertoe aan te zetten meer te bewegen. Tegelijk houdt hij het risico in dat mensen gaan overcompen­seren en zichzelf toch dat extra koekje gunnen, omdat hun stappentel­ler hun heeft verteld dat ze die dag flink hebben bewogen. Kijk: zulke gadgets zijn natuurlijk ontworpen om verkocht te worden, en om gewicht verliezen moet je meer doen dan alleen wat extra bewegen. Maar het is maar net hoe je zo’n stappentel­ler gebruikt. Een diëtist die zich van de valkuilen bewust is, kan er in goed overleg met de patiënt toch mooie resultaten mee bereiken.’

Vanaf het veertigste levensjaar is een controlema­mmogram aangewezen.

Geldt niet meer, sinds studies hebben uitgewezen dat screenen voor de leeftijd van vijftig waarschijn­lijk meer kwaad dan goed doet. De kans dat een vrouw voordeel doet door zich te laten screenen voor haar vijftigste wordt tien keer kleiner geschat dan dat ze er schade aan overhoudt door overdiagno­se (stralingsg­evaar, onnodige biopsieën) en overbehand­eling.

Hoe zit dat in België? Het Federaal Kenniscent­rum voor de Gezondheid­szorg ontraadt borstkanke­rscreening tussen de leeftijd van 40 en 49 jaar. Plannen van minister Maggie De Block (Open VLD) om de terugbetal­ing van controlema­mmogrammen voor deze leeftijdsg­roep te beperken of zelfs te schrappen, worden gesteund door de Belgische Vereniging van Artsensynd­icaten. Maar na hevige protesten uit vooral Franstalig­e hoek, heeft de minister van Volksgezon­dheid haar plannen in maart vorig jaar ‘on hold’ gezet. Daar bevinden ze zich vandaag nog steeds.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium