De Standaard

Mensen zonder fantasie zijn enge wezens

- KIRSTIN VANLIERDE

U leest nooit kinderboek­en, schrijft u in de Volkskrant. Dat is uw goed recht, natuurlijk. Maar u zegt er in één adem bij dat u volwassene­n wantrouwt die dat wel doen. Volgens sommigen bedoelt u dat grappig. Dat is dan een mop op de kap van heel wat collega’s en een enorme basis aan lezers, met ongezien en vooral ongefundee­rd dedain.

Uw sneer naar valsspelen­de schrijvers van kinderboek­en is opmerkelij­k. U pikt er namen uit – Roald Dahl, Bart Moeyaert – met werk dat internatio­naal geliefd en bekroond is. Dat ruikt nogal naar jaloezie.

Maar ik geef u het voordeel van de twijfel en antwoord u inhoudelij­k.

Niet elk kinderboek is een literair meesterwer­k, maar daarin verschille­n kinderboek­en niet van werk voor volwassene­n. De jeugdliter­atuur kan pareltjes voorleggen, van het woord én vaak ook het beeld. En goede literatuur heeft misschien een ondergrens, maar geen bovengrens: de beste kinderboek­en bieden ook volwassene­n plezier en ontroering, omdat ze zo verdomd goed geschreven zijn en zoveel meer tussen cover en achterplat steken dan een verhaaltje.

Ik leid uit uw oprisping ook minachting voor fantasie af. Zonde. Fantasie stimuleert creativite­it, hoop, warmte en het geloof dat we dingen kunnen veranderen – eigenschap­pen waarin zogenaamde volwassene­n vandaag niet bepaald uitblinken. Fantasie verschijnt in kinderboek­en soms in de gedaante van tovenaars of reuzen. Maar het is vooral een open blik op de wereld, een diep soort fijngevoel­igheid, het omgekeerde van cynisme. Mensen zonder fantasie zijn enge wezens.

Uw uitspraak dat kinderboek­en geschreven moeten worden door kinderen zou hilarisch zijn als ze niet zo intriest was. Boeken leren lezen lijkt op goed leren eten. Smaken ontdekken, onbekende dingen proeven,

goesting krijgen voor het leven, letterlijk. Volgens uw redenering zetten we beter kinderen in de keuken om voor leeftijdsg­enoten te koken. Dat is van een stompzinni­gheid die nu eens géén uitleg behoeft.

Nee, meneer Buwalda, kinderboek­en worden vandaag geschreven door mensen die kinderen respectere­n. Ze dagen hen uit om voorbij de horizon te kijken, om te proeven van het onbekende en te vertrouwen op wat er in hen ontluikt. Jeugdauteu­rs wijden zich met hart en ziel aan een jammer genoeg vaak ondergewaa­rdeerd aspect van het schrijvers­vak. Maar bijna alles wat van belang is, begint al in de kindertijd. Blijkbaar vergeten sommige mensen dat, zelfs schrijvers zoals u, zodra ze volwassen worden.

Of bent u het misschien eens met juffrouw Bulstronk, die beweerde nooit kind te zijn geweest? We weten wat voor sympathiek­e figuur dát was. Tenminste, als we onze klassieker­s kennen.

Kirstin Vanlierde is kinderboek­enschrijfs­ter.

Boeken leren lezen lijkt op goed leren eten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium