De Standaard

Teresa en An, écht vrijwillig afgestaan?

Acht Vlamingen die in de jaren 80 via de vzw Hacer Puente uit Guatemala geadopteer­d werden, bereiden een klacht wegens ontvoering voor tegen onbekenden.

- (elb)

BRUSSEL I Samen met zes andere Vlamingen willen An Gillis en Teresa De Beleyr (zie hiernaast) een klacht indienen tegen onbekenden wegens ontvoering. Ze willen een antwoord op de vraag of ze in de jaren 80 al dan niet tegen de wil van hun ouders zijn weggehaald uit Guatemala. Ook in Brussel en Wallonië bereidt een groep geadopteer­den een klacht voor.

De zaak rond frauduleuz­e adopties uit het CentraalAm­erikaanse land begon met een klacht van Sandra S. uit Vilvoorde. In augustus 2014 las de jonge vrouw in

Het Nieuwsblad het verhaal van Dolores P., die in 1985 door een Belgisch koppel werd geadopteer­d. De Brusselse kinderverz­orgster was in 2011 naar Guatemala gereisd om in het vulkaandor­pje Santa Maria de Jesus haar biologisch­e moeder Rosario Colop terug te vinden, de naam die ze in haar adoptiedos­sier vond. Na een lange zoektocht vond ze haar huis, maar Colop bleek er niet meer te wonen. De huidige bewoner kon zich bovendien niet herinneren dat zij een kind had afgestaan.

Een andere dorpeling vertelde Dolores dat er in de jaren 80 een meisje was verdwenen uit het dorp. Dat was geen dochter van Colop, wel van een ander koppel. DNAanalyse bracht de bevestigin­g: zij waren de biologisch­e ouders van Dolores. Rosario Colop werd volgens Het Nieuwsblad later gearrestee­rd, omdat ze verschille­nde frauduleuz­e adopties zou hebben geregeld.

Massagraf

Sandra S., zelf een Guatemalte­eks adoptiekin­d, staarde in de krant naar de afgedrukte adoptiedoc­umenten van Dolores P. Die vertoonden opvallend veel gelijkenis­sen met haar eigen documenten. S. stapte naar de lokale politie met vermoedens over gesjoemel.

Ook in Wallonië stelden jonge geadopteer­den zich vragen. Coline Fanon ontdekte in 2017 dat haar dossier vol onregelmat­igheden stond. Ze werd geadopteer­d als weeskind, maar ontdekte dat haar biologisch­e ouders in leven zijn. In Guatemala vond ze haar biologisch­e moeder terug die in november 1987 in een ziekenhuis te horen had gekregen dat haar dochtertje gestorven was en in een massagraf begraven, zonder dat ze afscheid had kunnen nemen. In werkelijkh­eid was Fanon ontvoerd en ter adoptie aangeboden.

Het zette haar ertoe aan om samen met haar vriendin Sophie Villers een organisati­e op te richten, Racines Perdues, die op zoek gaat naar de verloren roots van adoptiekin­deren uit Guatemala. Haast alle dossiers draaien rond een in Doornik gevestigde adoptieorg­anisatie, de vzw Hacer Puente, die inmiddels werd opgedoekt. ‘Zelf kennen we 300 namen’, zegt Fanon. De helft kwam in Frankrijk terecht, de andere helft in België. Van die 150 dossiers gekend bij Racines Perdues zijn ongeveer een derde Vlamingen.

Exacte kopieën

In hoeveel dossiers er onregelmat­igheden zijn gebeurd, is onduidelij­k. Sommige dossiers zijn bijna exacte kopieën van elkaar. Het valt ook op dat een aantal namen steeds terugkomt. De advocaat in het ene dossier blijkt bijvoorbee­ld dokter in een ander dossier en papa in nog een ander.

Het federaal parket voert sinds enkele maanden een onderzoek naar onregelmat­igheden bij de adoptie van kinderen uit Guatemala. Daaruit zal ook moeten blijken of de vzw Hacer Puente op de hoogte was van mogelijke fraude en in hoeverre ze daar actief heeft aan meegewerkt.

Momenteel worden vijftien dossiers onderzocht, ongeveer een derde uit Vlaanderen. Dat lijkt nog maar het topje van de ijsberg. Vorige maand verzamelde­n in Brussel enkele jonge adoptanten uit Guatemala met Coline Fanon en Sophie Villers.

Parket voert al enkele maanden onderzoek naar onregelmat­igheden bij adopties uit Centraal-Amerikaans land

Haast alle dossiers draaien rond een in Doornik gevestigde adoptieorg­anisatie die inmiddels werd opgedoekt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium