De Standaard

WIE STRAFFELOO­SHEID ZAAIT, OOGST CRIMINEEL GEDRAG

- BART BRINCKMAN

22 keer kreeg een chauffeur een levenslang rijverbod opgelegd, vrijdag volgde de 23ste keer, met achttien maanden gevangenis­straf erbovenop. De rechter hoopt dat de man nooit meer achter het stuur zal kruipen, de vrees bestaat dat hij dwaalt.

De ontluister­ende zaak legt een dubbel falen bloot: de autoriteit­en staan met de billen bloot, maar ook de samenlevin­g schiet tekort. Het valt niet te begrijpen dat een man van wie de omgeving weet dat hij een brokkenpil­oot is, toch aan een wagen raakt. Dat maakt zijn sociale entourage medeplicht­ig. Terecht strafte de rechter zijn vriendin die hem de auto gaf.

Uiteraard stelt zich ook een probleem van handhaving. De straffen beschermen niet alleen de samenlevin­g, maar beogen ook een preventief effect. Helaas faalt de overheid hopeloos in het voorkomen en beteugelen van zieltogend normbesef. Er bestaat geen sluitend systeem om recidive aan te pakken.

De politierec­htbanken doen hun best. Het straffenar­senaal oogt pittig. Toch betreft het een virtuele realiteit. Niet alleen wordt een flink percentage van de boetes nooit betaald, de overheid slaagt er ook niet in om de uitgesprok­en rijverbode­n te controlere­n. De noodzakeli­jke databank worstelt nog steeds met kinderziek­ten. Misschien kan de politiebaa­s daar even wat vaart achter zetten in plaats van te jeremiëren over een regering in lopende zaken.

Het helpt evenmin dat de diverse rechtbanke­n verschille­nde tarieven hanteren. Bij het ene hof mag je voor een prikje iemand doodrijden, het andere haalt uit met een forse gevangenis­straf. In dat verband vallen die achttien maanden nog best mee. Gezien het tekort aan gevangenis­capaciteit eindigt dat geheid met een eenvoudige enkelband.

Ongetwijfe­ld moet er gekeken worden naar de oorzaken van dit waanzinnig­e rijgedrag. Toch kunnen we niet voorbijgaa­n aan een zekere mentalitei­t. Achter het stuur vindt menig chauffeur zich een ware held die niet kan vatten waarom de verkeersre­gels voor hem gelden. Het verklaart wellicht ook waarom de omgeving niet ingrijpt als iemand met een rijverbod de sleutels grijpt.

Een overheid die willens wetens de kracht ontbeert om haar eigen regels te laten naleven, moet dringend bij zichzelf te rade. De haast voorspelba­re roep om strengere straffen klinkt pathetisch als reeds afgesproke­n regels worden genegeerd. Dan lijkt het ook logisch dat België op het vlak van dodelijke ongevallen nauwelijks vooruitgan­g boekt.

Autoriteit­en staan met de billen bloot, ook de samenlevin­g schiet te kort

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium