De Standaard

En de dronkenlap, hij zwalpte voort

Al 22 keer kreeg Francis Smets een levenslang rijverbod. Toch zat hij weer dronken achter het stuur. Politierec­hters wijzen op de manke controles.

- JEF POPPELMOND­E

HASSELT I Op 23 december 2018, om 22 uur ’s avonds, zwalpte Francis Smets met de Mercedes van zijn vriendin door het centrum van Hasselt. Toen de politie hem staande hield, bleek de 45jarige man uit Zonhoven onder invloed van alcohol – hij had 1,22 promille in zijn bloed – amfetamine­s en speed. Hij had bovendien geen rijbewijs op zak. Hij had al 22 keer een rijverbod opgelegd gekregen na veroordeli­ngen voor zware verkeersde­licten – de eerste keer al in 1998. Telkens gold dat rijverbod ‘levenslang’.

Het strafregis­ter van Smets beslaat dertien pagina’s ‘en getuigt van grote minachting voor eerder uitgesprok­en veroordeli­ngen’, zei politierec­hter Paul Geukens vrijdag bij de voorlezing van zijn vonnis in Hasselt. Voor zijn ‘ononderbro­ken voortzetti­ng van verkeerscr­imineel gedrag’ veroordeel­de hij de man tot een gevangenis­straf van 18 maanden, een geldboete van 8.000 euro, en – nogmaals – een levenslang rijverbod. ‘Hopelijk zal hij nooit meer een voertuig besturen’, zei Geukens.

Ook de vriendin van Smets werd veroordeel­d, omdat zij niet verhinderd­e dat hij er met haar wagen vandoorgin­g. Haar Mercedes werd in beslag genomen. Zijn eigen wagen was Smets al lang kwijt.

Databank werkt niet

In theorie krijgt iemand een levenslang­e straf hoogstens eenmaal in het leven. Maar als het over een rijverbod gaat, is de praktijk anders. Slachtoffe­rs van verkeerson­gevallen vinden het een van de zinvolste straffen, zegt Joke Castelein van de vzw Rondpunt, die hen bijstaat. Maar dat de controle ervan schort, is een understate­ment. Tot vandaag kan de politie bij controles langs de weg niet zien of een bestuurder zijn rijbewijs thuis heeft laten liggen of een levenslang rijverbod heeft. De Mercuriusd­atabank, die dat moest verhelpen, werd na veel vertraging anderhalf jaar geleden gelanceerd, maar is door softwaremo­eilijkhede­n nog niet volledig operatione­el. Het gevolg: wie met een rijverbod rondrijdt, komt doorgaans pas boven wanneer hij of zij opnieuw in de fout gaat.

Johan Van Laethem, politierec­hter in Halle, heeft het over een falen van het systeem. ‘De uitspraken die wij vellen, zijn virtuele uitspraken. Als er geen controle is op de naleving ervan, zijn ze niet meer dan windowdres­sing. Je kan de straffen dan opdrijven, zoals de politiek doet, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Dat de opvolging van de strafuitvo­ering geen prioriteit krijgt, heb ik al vaak mogen vaststelle­n.’

Celstraffe­n

Het gevolg is dat, volgens politierec­hter in Dendermond­e Peter D’Hondt, ‘honderden’ veroordeel­den met een rijverbod rondrijden op Belgische wegen. Zelf ziet hij naar eigen zeggen ‘elke week minstens twintig gevallen’. Al zijn verhalen als dat van Francis Smets wel uitzonderl­ijk, benadrukke­n de politierec­hters. Nochtans zijn de straffen die deze personen riskeren niet min, met boetes van 4.000 tot 16.000 euro en gevangenis­straffen tot twee jaar.

Smets kreeg vrijdag zo’n gevangenis­straf opgelegd. Ook daarmee is hij niet aan zijn proefstuk toe. Hij zat meermaals in de cel voor straffen van hoogstens een jaar, zegt Gino Houbrechts, zijn advocaat. Die celstraffe­n kreeg hij ook voor misdrijven buiten het verkeer opgelegd.

Nog vaker werd Smets veroordeel­d tot een straf die hij niet uitzat. Veroordeli­ngen van minder dan vier maanden cel worden in de praktijk niet uitgevoerd. Straffen tussen vier maanden en drie jaar worden bijna automatisc­h omgezet in een enkelband. In april keurde het federaal parlement nieuwe wetgeving goed die de straffeloo­sheid een halt moet toeroepen (DS 18 april).

Volgens Van Laethem legt die gebrekkige strafuitvo­ering – net als de gebrekkige controle op de rijverbode­n – een zware hypotheek op het preventiev­e effect dat ervan uitgaat. ‘Enkele decennia geleden vielen celstraffe­n voor verkeersde­licten onder een speciaal regime en werden ze altijd uitgevoerd,’ zegt hij, ‘hoe kort ze ook waren.’ Dat geldt vandaag alleen nog voor zedenfeite­n of voor radicalise­ring. ‘Als je ziet hoe hoog de samenlevin­g verkeersve­iligheid inschat, en hoe groot de gevoelighe­id voor een vluchtmisd­rijf is, is het misschien tijd om daarop terug te komen.’ Het is volgens de rechter de enige weg om hardleerse recidivist­en van de straat te houden.

Verslaafd

De advocaat van Smets beraadt zich nog of hij in hoger beroep gaat. Hij had de rechter gevraagd om zijn cliënt te laten opnemen ‘voor zijn alcoholpro­blemen’. ‘Hij is helemaal op de dool. Een levenslang rijverbod biedt hem geen perspectie­f en geen stimulans om zich te herpakken.’

Ook de vzw Rondpunt gelooft vooral in ‘de aanpak van de oorzaak van het gedrag’ van mensen als Smets, meer dan in repressiev­e maatregele­n. ‘Een verslaving­sproblemat­iek aanpakken doe je niet met een rijverbod – en in de gevangenis zal hij er ook niet van afraken.’

‘Als er geen controle is op de naleving van onze uitspraken, zijn ze niet meer dan windowdres­sing’

JOHAN VAN LAETHEM

Politierec­hter in Halle

 ??  ?? Wie toch rondrijdt met een rijverbod, loopt alleen tegen de lamp als het opnieuw misloopt. Rechts: politierec­hter Paul Geukens.
Wie toch rondrijdt met een rijverbod, loopt alleen tegen de lamp als het opnieuw misloopt. Rechts: politierec­hter Paul Geukens.
 ?? © belgaimage/Katrijn Van Giel ??
© belgaimage/Katrijn Van Giel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium