De Standaard

Premie tandzorg bij kinderen helft duurder

Een aanvullend­e verzekerin­g tandzorg mag dit jaar (gemiddeld) 33 procent meer kosten dan drie jaar geleden. Voor kinderen is dat zelfs 50 procent.

- JOHAN RASKING Een

BRUSSEL I Eenmaal per jaar mogen de verzekeraa­rs en de ziekenfond­sen hun premies voor (aanvullend­e) medische verzekerin­gen verhogen. Dat gebeurt op basis van een speciale ‘medische index’. Die volgt de algemene uitgavenst­ijging in de gezondheid­szorg.

De medische index voor 2019 werd zopas gepublicee­rd door de federale overheidsd­ienst Economie. Daaruit blijkt dat vooral de premies voor een tandzorgve­rzekering mogen stijgen. Tegenover vorig jaar komt er gemiddeld 4,4 procent bij, dat is ruim het dubbele van de normale inflatie. Tegenover drie jaar geleden, 2016, gaat het zelfs om een prijsstijg­ing met gemiddeld 33 procent.

De premie voor tandzorg wordt vooral veel duurder voor de jongste leeftijdsg­roep, die van kinderen tot 19 jaar. Voor hen staat de teller al op +50 procent in drie jaar. Voor de andere leeftijdsg­roepen ligt de prijsstijg­ing een stuk lager.

Opgelet, het gaat telkens om een aanvullend­e tandzorgve­rzekering, boven op de terugbetal­ing van de tandartsko­sten via de officiële ziekteverz­ekering.

Voor andere medische polissen zal de premiestij­ging veel beperkter blijven. Zo laat de medische index een premiestij­ging toe van gemiddeld 1,59 procent bij polissen die de meerprijs dekken van een ziekenhuis­verblijf in een eenpersoon­skamer. De prijsstijg­ing van zo’n hospitalis­atieverzek­ering ligt daarmee lager dan het huidige, algemene inflatieci­jfer.

Ook voor de waarborg ‘ambulante zorgen’ blijft de toegelaten prijstoena­me dit jaar laag: + 0,43 procent.

Prijskorti­ng?

Het is nog onzeker of alle verzekeraa­rs en ziekenfond­sen die percentage­s ook effectief zullen toepassen. Ze mogen autonoom beslissen of ze de toegelaten tariefverh­ogingen volledig, deels of helemaal niet doorvoeren.

Het kan bijvoorbee­ld een bewuste commerciël­e strategie zijn om een of meerdere premies onverander­d te laten, in de hoop daarmee bestaande klanten te behouden of nieuwe klanten te werven.

Bij de meeste verzekeraa­rs zal die beslissing trouwens pas in september of oktober vallen. Het Vlaams Neutraal Ziekenfond­s beslist al einde juli.

 ?? © Sabine Joosten/hh ?? tandzorgve­rzekering voor kinderen mag duurder worden.
© Sabine Joosten/hh tandzorgve­rzekering voor kinderen mag duurder worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium