De Standaard

FIT AND PROPER

- Ruben Mooijman

Banken kunnen niet zomaar om het even wie aanstellen aan de top. De toezichtho­uder moet eerst vaststelle­n of een kandidaat fit and proper is om een bank te leiden. De ECB, die het toezicht op de grote Europese banken uitoefent, heeft een checklist opgesteld om iemand al dan niet fit and proper te verklaren. Even kijken of de beoogde topvrouw van de ECB, Christine Lagarde, zelf voldoet.

Heeft de kandidaat theoretisc­he en praktische vaardighed­en om een specifieke rol in de bank op te nemen?

Christine Lagarde heeft geen rechtstree­kse ervaring met monetair beleid. Ze is niet opgeleid als econome, maar als juriste. Beroepsmat­ig heeft ze zich weinig met monetaire kwesties beziggehou­den. Als advocate waren fusies, concurrent­iebeleid en arbeidsrec­ht haar specialite­iten. Als minister was ze bevoegd voor achtereenv­olgens handel, landbouw, economie, financiën en industrie. In haar functie als algemeen directeur van het IMF kreeg ze indirect te maken met monetaire kwesties, bijvoorbee­ld tijdens de Griekenlan­dcrisis. In 2013 gaf ze een toespraak over monetair beleid in Jackson Hole, de zomerconfe­rentie voor centraal bankiers. Daar sprak ze lovend over zogeheten onconventi­onele maatregele­n, zoals obligaties opkopen.

Heeft de kandidaat een leeg strafblad, en geen geschieden­is van administra­tieve of fiscale onregelmat­igheden?

Lagarde werd in december 2016 door een Parijse rechtbank veroordeel­d wegens nalatighei­d. Ze had oplettende­r moeten zijn bij de goedkeurin­g van een schikking van 400 miljoen euro tussen staatsbank Crédit Lyonnais en zakenman Bernard Tapie. Er werd geen straf opgelegd en de veroordeli­ng werd niet vermeld op haar strafblad.

Bestuurder­s moeten beslissing­en in alle onafhankel­ijkheid kunnen nemen. Heeft de kandidaat belangenco­nflicten die de bank negatief kunnen beïnvloede­n?

Christine Lagarde heeft voor zover bekend geen bijbaantje­s of bestuursfu­nc ties. Wel heeft ze, in tegenstell­ing tot al haar voorganger­s, een duidelijke politieke stempel. Ze was als minister lid van de rechtse partij UMP en achter haar nominatie als ECBvoorzit­ter wordt de hand van president Emmanuel Macron gezien.

Kan de kandidaat voldoende tijd besteden aan de functie in de bank?

Christine Lagarde kan zich volledig wijden aan het voorzitter­schap.

Even kijken of de beoogde topvrouw van de ECB, Christine Lagarde, zelf geschikt zou zijn om een bank te leiden

Biedt de kandidaat een toegevoegd­e waarde voor de top van de bank? Hoe past de kandidaat binnen de samenstell­ing van de top? Is er genoeg aandacht voor diversitei­t?

Lagarde zal het aantal vrouwen in het directieco­mité van de ECB verdubbele­n van één naar twee. Ze zal het aantal expolitici in het directieco­mité eveneens verdubbele­n van één naar twee.

Conclusie: een minnetje op onkreukbaa­rheid, een duidelijke plus op diversitei­t en vraagteken­s over de vaardighed­en. Lagarde mag zich voorbereid­en op een pittige hoorzittin­g in het Europees Parlement.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium