De Standaard

Revisor van FNG struikelt over de letter ‘r’

De bedrijfsre­visor van FNG Group struikelt over de manier waarop Penninckx & co. plots hun brutowinst becijferen.

-

Rebitda of ebitda. Het is maar één letter verschil, maar een letter die niet zonder belang is. Als bedrijven spreken over de rebitda, bedoelen ze een soort brutowinst­cijfer gezuiverd van eenmalige elementen. Want de ‘r’ geeft aan dat het alleen om recurrente of wederkerig­e elementen gaat.

Bedrijven hebben de neiging over een rebitda te spreken als ze te maken hadden met uitzonderl­ijke kosten. Door die er dan uit te laten, krijg je een brutowinst die hoger ligt dan eentje waarin je die kosten wel meeneemt.

Omgekeerd, als er éénmalige meevallers in je resultaat zitten, zal je ebitda hoger zijn dan je rebitda.

In het eerste halfjaar van 2018 hanteerde FNG nog rebitdawin­stcijfers. Die waren overigens vrij fraai. De groep stond toen aan de vooravond van een kapitaalve­rhoging.

Maar de cijfers over het hele boekjaar 2018 oogden minder goed.

‘Bepaalde aangelegen­heden’

De bedrijfsre­visor Mazars van FNG wenste daar toch even de aandacht op te vestigen. In zijn accountant­sverklarin­g laste Mazars het rubriekje ‘benadrukki­ng van bepaalde aangelegen­heden’ in. Daaruit blijkt onder meer dat een deel van de winst van FNG over het afgelopen boekjaar met een voorraadtr­ansactie te maken heeft. Het gaat om een transactie met een extern handelsfon­ds, wat

6,85 miljoen euro opleverde. Daarvan werd 3,85 miljoen geboekt als gewone omzet en slechts 3 miljoen als nietrecurr­ent. Als FNG was blijven praten over rebitda, lag de brutowinst in de tweede jaarhelft minstens 3 miljoen lager dan de gepublicee­rde 29,8 miljoen. (pdd)

FNG heeft een jaar geleden, in juli, een achtergest­elde obligatiel­ening van 5 miljoen euro met een rente van 7,45 procent grotendeel­s weer ingekocht. Een belegger die voor 400.000 euro intekende, zegt dat hij niet de kans kreeg om zijn geld vervroegd terug te zien. Volgens zijn raadsman is Econopolis vergeten zijn klant te contactere­n en moet Econopolis nu maar zelf de stukken inkopen. Er zou al maanden getouwtrek rond zijn. Geert Noels, sterke man van Econopolis, wuift het probleem weg. ‘Die persoon is geen klant van ons en heeft niet eens een rekeningnu­mmer bij ons. Ik begrijp het probleem ook niet, want de lening loopt binnenkort af en er is een mooie rente.’

Dieter Penninckx zegt dat FNG geen inkoopinit­iatief zal nemen, omdat dat andere inkopen zou kunnen uitlokken. FNG had op balansdatu­m 73,7 miljoen euro aan obligaties uitstaan en plant in Scandinavi­ë een nieuwe uitgifte als onderdeel van de overname van Ellos. Bank Degroof Petercam verwacht dat die uitgifte ‘een eerder hoge rente’ zal dragen. (pdd)

rebitda,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium