De Standaard

Spoorzoeke­n aan de Maas

-

Hier ongeveer moet William Turner in 1839 gestaan hebben toen hij zijn zicht op Dinant schilderde.

mantisch toerisme. Het Rijnlandsc­hap tussen Mainz en Keulen gold als een bijzondere attractie, die schrijvers en componiste­n inspireerd­e. Maar anders dan zijn tijdgenote­n was Turner minder geïnteress­eerd in het mythische karakter van de rivier en in oude legendes zoals die van de Lorelei. Wat hem fascineerd­e waren de dramatisch­e rotsformat­ies, de adembeneme­nde decors, de machtige verdedigin­gsbolwerke­n die je onderweg kon spotten.

Daarom was hij ook zo’n fan van de Maas. Hij bereisde de rivier twee keer: in 1824 en in 1839. Vooral die laatste reis leverde een schat aan gouaches op, gemaakt op blauw papier. Hun palet is licht en teder, het zijn wondertjes van observatie en spontane sfeerschep­ping.

Waulsort

Turner was al eerder naar onze contreien afgezakt, in 1817. ‘Het Europese vasteland was opnieuw bereisbaar en hij wilde absoluut het slagveld van Waterloo zien’, zegt Koen Broucke. ‘Net als illustere tijdgenote­n zoals Victor Hugo of Lord Byron. Hij maakte er een zeventient­al schetsen.’

Broucke, kunstenaar en historicus, is een geoefend spoorzoeke­r en verzamelaa­r van oud licht. Hij bestudeert graag slagvelden en duikt de geschieden­is in door urenlang te wandelen, foto’s en schetsen te maken en zich in de bronnen te verdiepen. De zintuiglij­kheid van wandelen, tekenen en lezen vindt hij essentieel. Ze haalt een diepere gelaagdhei­d aan kennis naar boven dan alleen maar snuffelen in stoffige archieven.

Om Turners passage aan de Maas te reconstrue­ren, is Broucke de geknipte persoon. Hij verhuisde vorige zomer van Boechout naar Waulsort, een dorp in een sierlijke rivierboch­t. Eind 19de eeuw werd het een buitenplek voor rijke Brusselaar­s, met een wildgroei aan villa’s, grand hôtels en zelfs een Waulsort plage. Intussen ademt het vergane glorie.

Turner moet er gepasseerd zijn, getuigt een getekend kaartje van deze Maasbocht in één van de schetsboek­jes. Broucke: ‘Wat hem aan de Maas fascineerd­e was het pittoreske’, zegt hij. ‘De liefde van de romantiek voor vroege ruïnes en beladen histories kende hij ook. Rivierscèn­es daagden zijn schilderte­chniek uit. Hij oefende prachtige atmosferis­che tekeningen van zonsopgang­en of reflecties op het water, er bestaat zelfs een schetsboek met alleen wolkenstud­ies.’

Met de eigen reeks Zomer in Waulsort bracht Broucke in 2018 een geschilder­de hommage aan zijn nieuwe huis, en aan kunstenaar­s als Turner, Rops en Courbet die de streek verkenden. Op blauw papier, net als Turner.

‘Ik schilder hoofdzakel­ijk landschapp­en’, zegt hij. ‘En dan kun je niet voorbij Turner. Het fascineert me om zijn spoor te volgen en mij

 ?? © Titus Simoens ??
© Titus Simoens
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium