De Standaard

Stop met die podcasts!

-

Er zijn te veel podcasts. Mag dat een keer gezegd? Mij dunkt van wel. En nu we er toch over begonnen zijn: de meeste podcasts zijn niet goed. De geluidskwa­liteit is erbarmelij­k, en de mensen blijven maar doorlullen. Stop ermee!

Heb ik iets tegen podcasts? Integendee­l. Al twaalf jaar luister ik er dagelijks naar, in mijn auto op weg naar mijn werk. Zoals wel meer nerds. Niet voor niets gaan veel van de oudste podcasts over technologi­e – This week in tech begon in 2005, ongeveer een jaar nadat podcasts hun naam gekregen hadden. In die dagen, moest je er wat voor over hebben. Ik startte ’s morgens thuis mijn pc op om de nieuwe podcasts te downloaden van iTunes, die kopieerde ik dan naar mijn MP3speler, die ik vervolgens met mijn autoradio verbond via

een FMzendertj­e in mijn sigarenaan­steker. Het is sindsdien iets gemakkelij­ker geworden – maar nog lang niet gemakkelij­k genoeg.

Pas vanaf 2015 ontdekte het grote publiek dit medium. Nou ja, ‘grote’ publiek – het is nog altijd een niche. Maar voor fans van het eerste uur, werd het toch al snel allemaal te druk. Zoals we Editors ook plots niet meer cool vonden zodra iedereen ze kende.

Het probleem is dat podcasts zo gemakkelij­k en goedkoop te maken zijn. Een microfoont­je voor je neus, en opnemen maar. Dat was aanvankeli­jk natuurlijk de grote troef van dit medium. Maar het leidt nu tot een overaanbod waarin niemand zijn weg nog vindt, en waarin kwaliteit steeds moeilijker bovendrijf­t. Zoals het ook ging met vrije radio’s, of blogs, of eigenlijk elk ‘democratis­ch’ nieuw medi um: plots zijn er te veel van, de spoe ling wordt dunner, het publiek fragmentee­rt, het enthousias­me van de pioniers raakt opgebrand.

Er is bovendien een opbod in hoe lang een podcast mag duren en hoeveel aflevering­en hij mag hebben. Een obscure juridische ontsporing van jaren geleden die in uuuuren audio gedetaille­erd uit de doeken wordt gedaan? Fantastisc­h! Maar een tweede of derde keer hoeft dat van mij niet meteen. Waarom zijn er zo weinig korte, krachtige podcasts?

Het goede nieuws is dat je tegenwoord­ig over elk onderwerp goede en zelfs schitteren­de podcasts hebt. Zeker in het Engels en vaak ook in het Nederlands. Zo veel dat je ze niet meer beluisterd krijgt. Op weg naar mijn werk Daily tech news show, op weg terug naar huis The daily, tijdens het joggen Washington week en Twit,

tussendoor nog iets als Post reports. Aan de tientallen podcasts van de BBC of aan Interne keuken geraak ik al maanden niet meer toe. Interne keuken is van oorsprong een radioprogr­amma en dat is een deel van het probleem: dat haast alle radioprogr­amma’s nu ook ineens podcasts zijn. Het is een luxe – wat voor televisie al tien jaar ingeburger­d is, kan nu eindelijk ook voor radio, namelijk luisteren wanneer je wil. Maar het maakt het overaanbod nog meer overdonder­end. Kleinere Vlaamse podcastmak­ers raken moeilijk boven de enorme output van de VRT uit.

Dus nee, ik wil echt niet dat al die jonge podcasters ermee stoppen. Integendee­l: ik hoop dat ze ermee doorgaan, zoals ik ook zelf van plan ben nog lang te blijven podcasten. Ik wens hen allemaal een groot publiek toe. Maar hoe gaan ze dat vinden? Er is te veel aanbod en wat ontbreekt is een goed systeem om je weg daarin te vinden en het kaf van het koren te scheiden. De zoekfuncti­e van iTunes voldoet al jaren niet meer.

Tegenwoord­ig probeert Spotify het podcastgeb­euren naar zich toe te trekken. Dat is niet meteen een stap voorwaarts. De Spotifyapp is, evenmin als iTunes, ontworpen voor het ontdekken van goede podcasts.

Ik was enkele jaren geleden een fan van 60dB: een app die je korte podcasts over uiteenlope­nde onderwerpe­n voorschote­lde. De app werd opgekocht door Google en snel opgedoekt. Wat mij betreft, is iets als 60dB nog altijd wat de podcastwer­eld nodig heeft: een simpele app die je op elk moment een actuele, boeiende podcast opdient, waarna je eventueel kunt beslissen om je op één ervan vast te abonneren. Het bestaat misschien, maar ik moet het nog vinden.

Voor fans van het eerste uur, zijn podcasts te groot geworden. Zoals we Editors ook plots niet meer cool vonden zodra iedereen ze kende

 ?? © getty images ?? Er is te veel aanbod, en wat ontbreekt is een goed systeem om je weg daarin te vinden.
© getty images Er is te veel aanbod, en wat ontbreekt is een goed systeem om je weg daarin te vinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium