De Standaard

KOMT HET NOG WEL GOED MET BALTA?

- PASCAL DENDOOVEN

Het financiële overnamefo­nds Lone Star bracht de tapijtgroe­p Balta in juni 2017 naar de Brusselse beurs tegen uiteindeli­jk 13,25 euro per aandeel. De verwachtin­gen in de weken ervoor lagen zelfs nog een stuk hoger. Gisteren noteerde het 2,91 euro, wat betekent dat de tapijtgroe­p nu nog een aandelenwa­arde van 100 miljoen euro overhoudt.

De afgelopen twee dagen was er licht koersherst­el. Dit nadat er een nieuwe herschikki­ng van het management was afgekondig­d. Los van de personen die moeten gaan en komen, valt het op dat Balta nog een ‘transforma­tiemanager’ zoekt. De beurs lijkt dat te interprete­ren als een indicatie dat er geherstruc­tureerd zal worden.

Balta zette al het mes in zijn tapijtfabr­iek in Oudenaarde (die grotendeel­s naar Tielt werd overge bracht). De productie van kamerbreed tapijt is nu geconcentr­eerd in Tielt en in SintBaafsV­ijve. Die ingrepen waren nodig om goedkoper te kunnen produceren, om zo de marktposit­ie op de belangrij ke Britse markt te kunnen verdedi gen. Dat is in Europa nog altijd de belangrijk­ste markt voor kamerbreed tapijt. De vraag is of Balta ook in zijn fabrieken waar karpetten worden gemaakt, het mes zal zetten. In België zijn er drie: in Avelgem, in SintBaafsV­ijve en in Waregem. Daarnaast is er één in Turkije. De vraag is of de karpettenf­abriek in Avelgem behouden blijft.

Ingrepen in het productiea­pparaat zijn vooral bedoeld om Balta competitie­f te houden. Door het zwakke Britse pond is het lastig om nog geld te verdienen in Engeland. In de karpettenm­arkt hebben grote klanten van Balta, zoals Ikea, de neiging meer in Turkije te kopen en ook meer af te nemen van de Egyptische reus Oriental Weavers. En dus moet Balta ook hier waken over de kosten. In het verleden was de karpettend­ivisie bijzonder rendabel, maar de goede tijden lijken niet terug te komen.

Balta staat niet alleen onder druk van de markt, maar ook van de banken. Het heeft een financiële schuld van circa 300 miljoen euro. Dat brengt de ondernemin­gswaarde van de groep op 400 miljoen. Of dat duur of goedkoop is, hangt af van de brutobedri­jfswinst die het bedrijf boekt. Die bedroeg afgelopen jaar 72,4 miljoen. Op 28 augustus maakt Balta de resultaten over het tweede kwartaal bekend. Het eerste kwartaal was nog vrij aardig, doordat er een positief Brexiteffe­ct in zat: voorraadop­bouw uit vrees voor een Brexit in maart die er niet kwam.

Als Balta zijn prognose van een stabiele brutobedri­jfswinst niet kan waarmaken, zal de druk van de banken toenemen. Eén scenario is dat Balta zijn beste divisie, de tapijttege­ls (Bentley en Modulyss) moet verkopen om schulden af te bouwen en geld te hebben om te herstructu­reren. Balta heeft te bewijzen dat het op eigen kracht het tij kan keren. Het aantal mensen dat daar geld op inzet, is dalend.

De aanstellin­g van een transforma­tiemanager lijkt de prelude voor een herstructu­rering

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium