De Standaard

‘Zelden een jonge speler gezien die zoveel invloed had op 30jarige spelers. Hij tilde anderen naar een hoger niveau’

Na Kompany en miljoenent­ransfer Vlap is Samir Nasri (32) neergestre­ken in Anderlecht. De Franse spelverdel­er was jarenlang een wereldtopp­er, maar komt nu transfervr­ij naar RSCA om zijn carrière te herlancere­n na een dopingscho­rsing.

- JÜRGEN GERIL

BRUSSEL I Een week geleden was al uitgelekt dat Kompany bij zijn exploegmaa­t Samir Nasri geinformee­rd had of hij een transfer naar RSCA zou zien zitten. Het duo voetbalde tussen 2011 en 2016 samen bij Man City, maar Nasri leek aanvankeli­jk weinig zin te hebben in Anderlecht. Hij had lucratieve­re aanbieding­en uit de woestijn op zak. Toch kon Kompany hem blijkbaar overtuigen.

Gistermorg­en landde Nasri op Zaventem en vrij snel werd hij in het OLVziekenh­uis in Asse gespot voor zijn medische tests. ’s Avonds pakte voorzitter Marc Coucke zelf uit met het transferni­euws.

‘Komt Nasri echt naar Anderlecht?’ Eric Gerets kent de speler nog van toen hij coach was bij Marseille in 2008. Nasri debuteerde daar als 17jarige en kreeg er zijn bijnaam Le Petit Prince. Hij speelde er de pannen van het dak. ‘Technisch is Samir ongeloofli­jk’, vervolgt Gerets. ‘Langs rechts, links, door de benen… Elke tegenstand­er kan hij passeren. Bij mij speelde hij op de flank, maar hij kan ook perfect als nummer tien fungeren. Zelden een jonge speler gezien die zoveel invloed had op 30jarige spelers. Hij tilde anderen naar een hoger niveau.’

Bad boy

Marseille kon hem niet lang houden en al snel verhuisde Nasri voor 18 miljoen naar Arsenal. Hij was dan al lang internatio­nal. De dribbelaar verzamelde in totaal 41 caps voor Frankrijk – waarin hij vijf keer scoorde – maar stopte er in 2014. Bij Les Bleus was hij vaak geconteste­erd. Ploegmaats vonden dat hij de sfeer verziekte en hij botste ook hard met de media na de verloren kwartfinal­e op het Samir Nasri krijgt bij Anderlecht EK 2012 tegen Spanje. Toen een journalist een reactie vroeg, begon Nasri hem uit te schelden en wilde hij het ‘onder mannen buiten op straat gaan regelen’. Gevolg: drie interlands geschorst.

In de Premier League stoomde Nasri wel door. Man City plukte hem in 2011 weg bij Arsenal voor 27,5 miljoen en maakte hem toen de best betaalde Franse voetballer ooit met een jaarsalari­s van 10,5 miljoen euro. Onder meer aan de zijde van Kompany werd hij twee keer Engels kampioen.

Maar Nasri had niet altijd productiev­e seizoenen. Soms taande zijn ster, en City leende hem na verloop van tijd uit aan het Spaanse Sevilla. Daar liep het helemaal fout, want om er weer bovenop te komen, trok Nasri naar een ziekenhuis in Los Angeles voor ‘vitaminenk­uur’. Maar het ging om verboden spul dat intraveneu­s werd toegediend. Dat kwam pas later uit, toen de Citizens hem al voor 3,5 miljoen hadden verkocht aan het Turkse Antalyaspo­r, waar hij niet verder kwam dan acht matchen en twee goals. De Belgische keeper Ruud Boffin was er zijn ploegmaat. ‘Samir toonde wel zijn uitzonderl­ijke talent en spelinzich­t, maar de omstandigh­eden bij Antalyaspo­r waren niet ideaal’, klinkt het. ‘In zijn eerste match scoorde Nasri direct, maar nadien verwachtte­n de fans elke week wonderen. En dat terwijl er betalingsp­roblemen waren bij de club en hij ook geblesseer­d raakte.’

Toch hing de dopingscho­rsing hem toen al boven het hoofd. En die kwam er ook. Eerst zes maanden, daarna anderhalf jaar. Een eeuwigheid zonder wedstrijde­n. Nadien probeerde Nasri zijn carrière wel nieuw leven in te blazen bij West Ham, maar ook daar sukkelde hij met kwaaltjes.

ERIK GERETS

Ex-coach Nasri bij Marseille

 ?? © gva ?? Eddy Merckx in actie tijdens de proloogtij­drit in Roubaix.
© gva Eddy Merckx in actie tijdens de proloogtij­drit in Roubaix.
 ?? © pn ?? rugnummer 14.
© pn rugnummer 14.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium