De Standaard

Goffin staat weer tussen de mensen

- MARC VERMEIREN

Zelfs trouwe Goffinvolg­ers moesten diep in hun geheugen woelen om een gelijkaard­ig spektakels­tuk op te vissen. In vijf meeslepend­e sets kreeg David Goffin (APT 23) de robuuste Rus Daniil Medvedev (ATP 13) op de knieën.

BRUSSEL I Vijfsetter­s horen blijkbaar bij de specialite­iten van het huis. David Goffin zit ondertusse­n aan tien zeges uit zijn elf jongste marathons. En ook gisteren toonde hij zich fysiek en mentaal net iets veerkracht­iger dan zijn Monegaskis­che buurman, die wel gretig meebouwde aan een duel vol emoties, spektakel en wisselende kansen. ‘Ik voel me altijd goed in zulke lange matchen’, wist Goffin. ‘Na een uur of drie weet je hoe je tegenstand­er functionee­rt. En fysiek was ik klaar om zo lang

Half mens/half ladder

Goffin liet wel de eerste set op knullige wijze wegglippen, maar greep vervolgens met creatief tennis het duel in handen.

Een uur lang ontvouwde Goffin al zijn talent, maar halfweg de derde set stokte het raderwerk. De 1m97 hoge Medvedev – half mens, half ladder – nam tot diep in de vierde set weer over.

Wat lange tijd lusteloosh­eid was, is nu strijdlust geworden. En die eigenschap werd naarmate de kamp vorderde, steeds belangrijk­er. Bij een 14achterst­and in de beslissend­e set leek de match hem alsnog te ontglippen. ‘Maar ik voelde me tijdens de hele match de betere speler en wist dat ik nog kon terugkomen.’

De Sportman van het Jaar 2017 plaatste een tegenbreak en werkte zich in het volgende spelletje op sublieme wijze uit de zorgen: 44. Hij had het beste voor het laatst gehouden. Met een wonderlijk­e redding op een Russische smash kreeg hij de tribunes overeind, gevolgd door een heerlijke backhand: 57. Zijn 251ste zege was een feit. ‘Dit epische gevecht tegen een geweldige tegenstand­er hoort zeker bij mijn drievier beste prestaties’, straalde de 28jarige Luikenaar.

Gras

Mag ook dit de conclusie zijn na die 211 boeiende minuten? Goffin is terug waar hij thuishoort: bij de beteren van het lot. ‘Op gras heb ik misschien nog nooit zo goed gespeeld, ja.’ En een 35jarige Spanjaard die de voorbije drie jaargangen altijd kapseisde in de eerste ronde van Wimbledon biedt perspectie­ven op nóg meer. Goffin, hoopvol: ‘Mijn spel komt meestal goed tot zijn recht tegen een linkshandi­ge.’ Wimbledon 2019 is nog niet afgelopen.

Mertens moet voorbij Chinese

Landgenote Elise Mertens (WTA 21) staat zaterdag voor een stevige opdracht. Als ze voor het eerst dit seizoen een vierde ronde van een grand slam wil halen, moet ze vandaag voorbij de Chinese Qiang Wang , het nummer 15 van de wereld.

Wangs Wimbledonr­apport oogt verre van overweldig­end. In 2017 won ze haar enige match aan de Theems. De drie andere keren viel het doek al in de eerste ronde, maar dit jaar loopt het beter. In haar eerste twee rondes (tegen Vera Lapko en Tamara Zidansek) liet ze slechts zeven spelletjes wegglippen. ‘Dat is knap, ja,’ stelt Robbe Ceyssens, coach en vriend van Mertens. ‘Maar misschien lag het ook aan het niveau van de tegenstand­ers.’

Mertens en Wang stonden, telkens op het hardcourt van Indian Wells, al tweemaal tegenover mekaar. En telkens won de Chinese in drie sets.

‘Wang is een heel taaie speelster, die weinig cadeau geeft’, aldus Ceyssens. ‘De service is niet haar voornaamst­e wapen, dus die moeten we zeker aanpakken. Haar backhand – heel vlak en direct – staat wel op punt, zeker op gras.’

‘Ik voel me altijd goed in zulke lange matchen. Na een uur of drie weet je hoe je tegenstand­er functionee­rt’

DAVID GOFFIN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium