De Standaard

Iran bedreigt Britse tankers als represaill­e

Britse commando’s namen een Iraanse supertanke­r in beslag in de Straat van Gibraltar, omdat die olie zou willen smokkelen naar Syrië.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT JORN DE COCK

LARNACA I Zoals wel vaker in het escalerend­e conflict in het MiddenOost­en bevatten de scènes van donderdagn­acht en vrijdagoch­tend veel elementen van een schaduwpop­penspel. De Grace 1 had officieel olie uit Irak aan boord, tot het schip werd geenterd door Britse marinecomm­ando’s. Weinige uren later werd in de Iraanse hoofdstad Teheran de Britse ambassadeu­r op het matje geroepen en werd zowel de olie als het schip geclaimd als eigendom van Iran.

De Grace 1 had nochtans een wijds afleidings­manoeuvre opgezet. In plaats van door het smalle Suezkanaal te varen, was de tanker 20.000 kilometer rond Afrika getrokken om via de Straat van Gibraltar de Middelland­se Zee binnen te varen. ‘Wij hebben redenen om te geloven dat de Grace 1 een lading ruwe olie wilde brengen

naar de Baniasraff­inaderij in Syrië’, zei de premier van Gibraltar, Fabian Picardo, vrijdagoch­tend.

Niet het feit dat het ging om Iraanse olie was dus een probleem, liet Picardo verstaan. Wel dat de olie was bestemd voor het regime van de Syrische president Bashar alAssad, weliswaar een Iraanse bondgenoot. ‘De raffinader­ij is eigendom van een entiteit die onderworpe­n is aan sancties van de Europese Unie tegen Syrië’, aldus Picardo.

‘Op verzoek van VS’

Bij de entering vielen geen gewonden. Politiek gezien gaat het duidelijk wel om meer dan een ‘binnenland­se’ aangelegen­heid van Gibraltar, sinds 1713 een overzees gebied van het Verenigd Koninkrijk. Zo liet de Spaanse minister van Buitenland­se Zaken, Josep Borrell, zich vrijdagoch­tend ontvallen dat de inbeslagna­me van het schip er was gekomen ‘op ver

zoek van de Verenigde Staten’.

De Amerikaans­e Nationale Veiligheid­sadviseur, John Bolton, had de kwestie op Twitter eerder al omschreven als ‘schitteren­d nieuws’. In Iran daarentege­n spraken regeringsf­unctionari­ssen over ‘piraterij’ en ‘illegale vijandelij­kheden’ – er werd weliswaar met geen woord gerept over waarom zowel de herkomst als de bestemming van de olie was verdoezeld.

Onvermijde­lijk wordt, na de mededeling van de Spaanse minister Borrell, de entering ook gezien in het kader van de crisis tussen Iran – met lokale bondgenote­n in Syrië, Libanon, Irak en Jemen – en een coalitie rond vooral de VS, Israël en SaudiArabi­ë.

Escalatie

In de voorbije weken zijn al twee olietanker­s aangevalle­n nabij de Perzische Golf – volgens de VS door Iran – en haalden de Iraniërs een Amerikaans­e onbemande drone neer. Een Amerikaans­e luchtaanva­l op Iran werd dan weer in extremis publiekeli­jk afgeblazen door president Trump, naar eigen zeggen omdat daarbij 150 doden konden vallen.

De Amerikaans­e economisch­e sancties verhogen intussen de druk op het islamitisc­he regime in Iran, terwijl de EU vooralsnog probeert om zo veel mogelijk handel te drijven met het land én daarmee ook het internatio­nale nucleaire akkoord uit 2015 te redden. Voor Iran is het belangrijk­ste voordeel van dat akkoord dat sancties worden opgeheven in ruil voor een beperking van zijn nucleaire programma, onder internatio­naal toezicht.

Maar ook daar is er sprake van een escalatie. Iran kondigde maandag al aan dat nu meer uranium wordt verrijkt dan is toegelaten in dat akkoord. Vanaf zondag zou ook de kwaliteit van de opwerking verder worden opgedreven. Iran hoopt zo druk te zetten op vooral de EU om tegemoet te komen aan de Iraanse economisch­e eisen.

In de huidige sfeer van escalatie lijken de kansen op succes alleen verder te dalen en is het wachten op het volgende ‘incident’. Een commandant van de Iraanse Revolution­aire Garde stelde, in een reactie op de entering van de Grace 1, alvast dat ‘als GrootBritt­annië de Iraanse olietanker niet lost, het de plicht is van onze autoriteit­en om een Britse olietanker in beslag te nemen’.

Iran zou vanaf zondag ook kwaliteit van opwerking van uranium verder opdrijven

 ?? © ap ?? De Iraanse tanker Grace 1 werd in de straat van Gibraltar geënterd door Britse marinecomm­ando’s.
© ap De Iraanse tanker Grace 1 werd in de straat van Gibraltar geënterd door Britse marinecomm­ando’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium