De Standaard

Soedanees leger toch bereid macht met burgers te delen

De militairen in Soedan onderdrukt­en met geweld de burgerprot­esten. Nu willen ze toch samenwerke­n met de burgerbewe­ging. Maar voor hoelang?

- KOERT LINDIJER

Jonge Sudanezen houden na het nieuws over het akkoord een

BRUSSEL I In Soedan gaan militairen en burgers de macht delen. Het vrijdagoch­tend bereikte akkoord betekent een doorbraak en lijkt een einde te maken aan een maandenlan­ge impasse waarin het land afgleed naar chaos. Zelfs een burgeroorl­og leek niet langer uitgeslote­n. Druk van de burgerbewe­ging gaf de doorslag bij de nu bereikte overeenkom­st.

Tijdens de afgelopen weken van oplopende spanningen en geweld ging het om één geschilpun­t: wie heeft de macht, de burgers of de militairen? In een compromis, waarbij de Afrikaanse Unie bemiddelen­d optrad, is nu afgesproke­n de macht te delen. Het hoogste bestuursor­gaan in de interimper­iode van drie jaar wordt de Uitvoerend­e raad. Daarin komen vijf burgers en vijf militairen te zitten, plus een burger met een militaire achtergron­d. Het voorzitter­schap zal roteren tussen een burger en militair. Na de overgangsp­eriode volgen er in principe verkiezing­en.

Er komt een regering van technocrat­en. Over de samenstell­ing van een interimpar­lement wordt nog onderhande­ld. Ook is afgesproke­n dat er een onafhankel­ijk onderzoek komt naar het geweld door militairen tegen burgers. Begin juni werd in Khartoem een sitin van burgers ontruimd, waarbij de militairen meer dan honderd demonstran­ten doodschote­n, martelden en verkrachtt­en. Bij demonstrat­ies afgelopen zondag schoten ze opnieuw zeven burgers dood.

Zucht van opluchting

Het aanhoudend­e burgerverz­et deed de militairen overstag gaan. Ondanks hun grove geweld tegen betogers, de arrestatie van oppositiel­eiders en het afsluiten van het internet, bleven er tienduizen­den in heel het land betogen tegen de heersende militaire raad. De militaire machthebbe­rs kregen geen greep op de situatie en het land werd nauwelijks meer bestuurd. Amerika, Engeland en de Afrikaanse Unie wendden hun invloed aan om snel tot een akkoord te komen. Eerder deze week zeiden ook de Verenigde Arabische Emiraten, die eerder pal achter de koppige militaire raad stonden, dat een compromis nodig was.

‘We hopen dat dit een nieuw begin is’, zei vrijdagoch­tend Omar alDegair, een leider van het Verbond voor Vrijheid en Veranderin­g. Generaal Mohamed Hamdan Dagalo, alias Hemedti, is de sterke man van de militaire raad en ook hij sprak zijn steun uit. ‘Deze overeenkom­st zal allesomvat­tend zijn en niemand uitsluiten’, aldus Hemedti.

Het gebrek aan onderling wantrouwen zal na dit akkoord niet onmiddelli­jk wegebben, maar vrijdagoch­tend ging er wel een diepe zucht van opluchting door de Soedanese hoofdstad.

Eén belangrijk­e eis van de betogers is (nog) niet ingewillig­d. Ze houden de militie van Hemedti verantwoor­delijk voor het meeste geweld. Ze vragen nog steeds dat die aan het regeringsl­eger verbonden hulptroepe­n uit Khartoem worden teruggetro­kken.

‘We hopen dat dit

een nieuw begin is’ OMAR ALDEGAIR

Leider Verbond voor Vrijheid en Veranderin­g

© NRC Handelsbla­d

 ?? © reuters ?? vreugderit­je in de straten van Khartoem.
© reuters vreugderit­je in de straten van Khartoem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium