De Standaard

‘Kinderen weggesnede­n uit gezin’

- GISELLE NATH

Het aantal instelling­en voor schoolkind­eren in Xinjiang is geëxplodee­rd. China past schijnbaar toe wat de VS, Canada en Australië decennia eerder deden: kinderen wegtrekken uit hun cultuur.

BRUSSEL I China verdenkt de Oeigoeren, een moslimmind­erheid uit de westelijke provincie Xinjiang, van terrorisme en separatism­e. Het arresteert hen en ontmoedigt culturele uitingen van de islam, zoals vasten of een lange baard dragen. Maar wat gebeurt er met de kinderen? Volgens de BBC en Adrian Zenz, een Duitse onderzoeke­r die niet aan een specifieke universite­it verbonden is, komen die kinderen terecht in door de staat beheerde instelling­en. Zenz leidt dat af uit de enorme aangroei van kostschole­n in de regio sinds 2017. Toen kwamen ook de massale arrestatie­s op gang. De inschrijvi­ngen van Oeigoerse kinderen in lagere scholen zijn sindsdien fors gestegen.

Dunne kleren

Zenz suggereert dat de kinderen daar zitten om gedwongen geassimile­erd te worden in de Chinese cultuur. Zo mogen ze hun moedertaal niet spreken.

Volgens een HanChinees die Zenz aanhaalt, zijn die kinderen niet altijd goed verzorgd: zo zouden ze in de winter dunne kleren krijgen en zich nauwelijks kunnen wassen. Het zou vooral gaan om kinderen van ouders die naar een strafkamp zijn gestuurd, of die gemigreerd en gevlucht zijn. Er zijn volgens officiële Chinese documenten ook studiebeur­zen ter beschikkin­g om zulke kinderen extra ‘psychologi­sche begeleidin­g’ te geven.

De BBC sprak met een zestigtal Oeigoerse ouders in Istanbul. Die zeggen dat ze alle contact met hun kinderen verloren zijn, nu die in weeshuizen zitten. Zenz spreekt over een systematis­che poging tot culturele genocide. Volgens hem plande de Chinese overheid al vroeg om kinderen en volwassene­n van elkaar te scheiden. Culturele genocide, of het weghalen van kinderen uit hun zogenaamd ‘ongunstig’

‘Verplicht in kostschole­n om geassimile­erd te worden in de Chinese cultuur’

thuismilie­u om ze de cultuur van de dominante groep op te dringen, werd eerder toegepast. Amerikaans­e, Australisc­he en Canadese autoriteit­en haalden systematis­ch kinderen weg uit native gezinnen. Alleen zouden de Chinese kostschole­n nu voorzien zijn van 21steeeuws­e vormen van repressie: camerabewa­king, alarmen en elektrisch­e hekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium