De Standaard

Kyriakos Mitsotakis, de leider in de polls

- Kathimerin­i.

Als de peilingen kloppen, wordt Kyriakos Mitsotakis (51) de volgende Griekse premier. Hij werd in 2016 de kopman van het rechtscons­ervatieve Nea Dimokratia. Mitsotakis komt uit een politiek geslacht, wat de deur openzet voor verwijten van nepotisme. Zijn vader was premier, zijn tante minister van Buitenland­se Zaken. Een paar weken geleden werd zijn neef burgemeest­er van Athene. Mitsotakis is een voormalige consultant bij McKinsey. Hij studeerde aan Harvard en Stanford.

Tijdens de vorige conservati­eve regering, onder premier Samaras, was Mitsotakis al eens minister van Ambtenaren­zaken. Hij zette toen duizenden mensen op straat, een erfenis waar hij niet graag aan herinnerd wordt. Tijdens deze campagne scoorde Mitsotakis vooral door in te zetten op belastingv­erlagingen. Hij belooft ook meer buitenland­se investerin­gen aan te trekken. Onduidelij­k is hoe machtig de héél rechtse flank van Nea Dimokratia zal zijn na de verkiezing­en. De ondervoorz­itter van de partij, Adonis Georgiadis, heeft een aangebrand­e achtergron­d. Hij is vaak beschuldig­d van antisemiti­sme. Die flank telt, naast Georgadis, nog heel wat andere leden. Zij trekken ten strijde tegen rechten voor holebi’s of migranten. En ze zijn de laatste jaren niet minder machtig geworden. ‘Die nationalis­ten hebben Mitsotakis ertoe aangezet om zich tegen Tsipras’ akkoord met Macedonië uit te spreken’, zegt Nikos Konstandar­as van

‘Tegelijk is Mitsotakis zelf eerder een hervormend­e centrist. Ik ben benieuwd welke strekking het haalt, gesteld dat hij zondag wint.’ (rgo)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium