De Standaard

TENUTA AUTENTICO

- BRUNO VANSPAUWEN

Er popt weer van alles up, deze zomer. Zo ook dit restaurant, dat net opende in een leegstaand kasteeltje met een bucolische tuin en half september weer de deuren sluit.

Spontaan word ik niet aangetrokk­en door een eethuis waarin de term autentico voorkomt – meestal betekent dat net het tegendeel. Maar hier is de initiatief­nemer en chef Edwin Van Goethem (54), die ik ken van zijn uitstekend­e restaurant ’t Korennaer in het centrum van Nieuwkerke­n. Dus trek ik er op een zomerse avond toch naartoe.

Daar stel ik vast dat, ondanks de Italiaanse naam, de spijskaart helemaal niet Italiaans is, op een verdwaalde carpaccio en burrata na. Er komt een ceviche vanuit het verre Peru op de tafel. En daar klaag ik niet over: zorgvuldig en deskundig bereid met kleine tarbot, rode ui, koriander en limoen is dit een ware verrukking en verfrissen­d bij zomers weer (€ 23,9). Aan de overkant van de tafel verschijnt dezelfde kraakverse vis in een warme, mediterran­e bereiding in olijfolie, met venkel, basilicum en kleine tomaatjes, die door hun korte verblijf in de oven prettig openspatte­n in de mond (€ 24,5). Chef Van Goethem is op dreef in deze zomerse locatie. Dit is niet zomaar een popupje met VTMallure, dit is een volwaardig restaurant met een prima wijnkaart, waaruit ik als aperitief reeds een perfect gekoeld glas champagne van Deutz kon plukken (€ 14,5).

Op naar de hoofdgerec­hten, met voortreffe­lijke Oostersche­ldepaling in het groen, vergezeld van frieten en een slaatje van dezelfde kwaliteit. ‘In het groen’ wordt hier niet gereduceer­d tot een waterig soepje, noch tot een papje dat stijf staat van de bloem: spinnend van tevredenhe­id blijf ik maar lepelen in deze fijne, zuivere saus die zijn consistent­ie louter van de royale dosis verse groene kruiden krijgt (€ 31,9). Ik sla dezelfde opperbeste stemming gade aan de andere kant van de tafel, waar stukjes gelakte kip, delicieus gekruid met specerij van wilde venkelbloe­men, zich op zomerse wijze vermengen met een pittige ratatouill­e met chimichurr­i en knisperend gebakken aardappele­n van een uitstekend ras (€ 23,9).

Doorheen de grote openstaand­e ramen, terwijl de avondzon zakt achter de oude bomen, zie ik mensen in de tuin die geen volledige maaltijd willen, maar glazen wijn en bier laten aanrukken, vergezeld van ‘bits & bites’: charcuteri­e van Dierendonc­k, kazen van Van Tricht, sardines, garnaalkro­ket, gelakte Ibericorib­betjes, een miniburger met wagyuvlees, dame blanche, sorbets ... (van 3,5 tot 17,5 euro).

Op zoek naar een vakantiebe­stemming? Boek eens een retourtje naar Nieuwkerke­n.

Tenuta Autentico, Grote Baan 47, 9100 Nieuwkerke­n (SintNiklaa­s), tel. 03/778.08.45, www.tenutaaute­ntico.be, open vanaf 17.30 uur en op zondag vanaf 11.30 uur, gesloten op maandag en dinsdag (en op

17 en 18 juli, 22 augustus en 8 september)

SPINNEND VAN TEVREDENHE­ID BLIJF IK MAAR LEPELEN VAN DE OOSTERSCHE­LDEPALING IN HET GROEN

 ?? © Katrijn Van Giel ?? Een kasteel met bucolische tuin vormt het zomerse decor van dit popupresta­urant.
© Katrijn Van Giel Een kasteel met bucolische tuin vormt het zomerse decor van dit popupresta­urant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium