De Standaard

De echte Europese spits

-

PAUL GOOSSENS

Wie? Europajour­nalist en columnist van deze krant.

Wat? De voorzitter van de Europese Raad is eerder het hoofd van een bescheiden secretaria­at dan president. JeanClaude Juncker steunt op Donald Tusk, maar in de praktijk heeft hij de touwtjes in handen.

De benoemings­marathon rond de Europese topjobs was leerrijk. Zoveel duidelijke­r dan vijf en tien jaar geleden bleek dat er maar één Europese topjob bestaat, die van voorzitter van de Europese Commissie. Daar ligt de sleutel van de Europese macht, dat is de post die ertoe doet. Hoe boeiend en goedbetaal­d het voorzitter­schap van het Europees Parlement en de Europese Centrale Bank ook zijn, de impact van de voorzitter van de Europese Commissie is groter. Zeker in vergelijki­ng met die van de Hoge Vertegenwo­ordiger voor het buitenland­s beleid, een baan waarin de uitverkore­ne zich vijf jaar lang in nederighei­d en nietszegge­nde uitspraken kan bekwamen. Het statement van de regeringsl­eiders tijdens de benoemings­episode was helder: de leiding van de Commissie is het sluitstuk van de Europese architectu­ur en het belang ervan overtreft dat van de Europese Raad.

Selectieve blindheid

Zeker voor België is het een belangrijk­e update. Ons land mocht met Herman Van Rompuy en Charles Michel twee van de drie Raadspresi­denten leveren. Die score stimuleert tricolore trots en selectieve blindheid. De neiging om de impact van die job te overschatt­en, merk je in veel commentare­n. Overigens had de bedenker van die baan, Valéry Giscard d’Estaing, zo’n grote impact voor ogen. Als voorzitter van de Europese Conventie, die in 2003 een ontwerp van Europese grondwet op papier zette, forceerde de vroegere Franse president de promotie van de Europese Raad tot Europese instelling en kreeg hij het voor elkaar dat er een permanente president aan het hoofd kwam. Giscard wilde er de echte president van Europa van maken. Volgens het Europese evangelie van Giscard moest de Raadspresi­dent en niet de voorzitter van de Commissie de knoppen van Europa bedienen. Die laatste mocht zelfs verdwijnen.

Die fluwelen staatsgree­p – alle macht aan de regeringsl­eiders en het intergouve­rnementele, de ontmanteli­ng van de Commissie en afbouw van de communauta­ire

besluitvor­ming – werd door de Conventie afgeblokt. Onder meer de CDU van Merkel, de CD&V van Dehaene, de MR van Louis Michel en de Vlaamse sociaaldem­ocratie gaven tegengas. Toenmalig premier Guy Verhofstad­t en kanselier Gerhard Schröder waren minder afwijzend, terwijl Britse, Spaanse en Franse conservati­even de plannen van Giscard omarmden. De nieuwe job bleef overeind, maar de grootse hofhouding en bevoegdhei­dsuitbreid­ing die Giscard in de beste Elyséetrad­itie bepleitte, werden niet opgenomen in het verdrag van Lissabon. In vergelijki­ng met de president die Giscard in gedachten had, is de presidenti­ële kantoorhou­der die na de ratificati­e van dat verdrag (2009) aan het werk ging maar een lightversi­e. Eerder hoofd van een bescheiden secretaria­at dan president.

Forfaitned­erlaag

Tot een pacificati­e rond de Europese Commissie kwam het niet. Dankzij Lissabon werd het Parlement bij de benoeming van het hoofd van de Commissie incontourn­able. Op voordracht van de Europese Raad verkiest het de voorzitter. Het is een wereld van verschil met het Verdrag van Rome. Toen beslisten de regeringsl­eiders soeverein en had het Parlement geen spatje inspraak. Vandaag hebben de gekozenen het laatste woord, en toch willen ze meer. In 2014 pakten ze met lijsttrekk­ers, de Spitzenkan­didaten, uit en eisten ze dat de regeringsl­eiders de kandidaat en de partij die bij de verkiezing­en het hoogst scoorden als voorzitter van de Commissie zouden voordragen. Omdat JeanClaude Juncker een grote bek heeft, jarenlang premier was en tot de grootste partij (EVP) behoort, lukte de gok. De regeringsl­eiders werden voor het blok gezet en gingen door de knieën. Een forfaitned­erlaag.

Deze week kreeg het Parlement de rekening gepresente­erd. Met een ras le bolgebaar dat de gele hesjes kan inspireren, veegden Macron en co. het hele Spitzenged­oe van tafel en schoven ze het onbeschrev­en blad Ursula von der Leyen als Commissie

voorzitter naar voren. De dame kent haar talen, maar of ze de weg in de doolhof van Berlaymont of het labyrint van de verdragen kent, is maar de vraag. Voor de regeringsl­eiders doet het er ook niet toe. Wat telt, is dat ze geen spits is en dat ze haar voordracht alleen aan de Raad te danken heeft. Deze keer gaat om de knikkers. Als de Raad opnieuw de logica van het Parlement had gevolgd, dreigde hij definitief de regie over de leiding van de Commissie te verliezen en buitenspel gezet te worden.

Met een ras le bolgebaar dat de gele hesjes kan inspireren, veegden Macron en co. het hele Spitzenged­oe van tafel

Of het Parlement de harde confrontat­ie aandurft en Von der Leyen terug naar Berlijn stuurt, valt te betwijfele­n. De Europese Unie is geen staat en een Commissiev­oorzitter geen provincieg­ouverneur. Jacques Delors noemde de Europese Unie ooit een unidentifi­ed political project, dat steeds op zoek moet naar een vergelijk tussen staten en burgers. Hoe labiel dat evenwicht is, toont de machtsstri­jd rond de Commissiev­oorzitter aan. In 2014 werd de Europese Raad tot toeschouwe­r gedegradee­rd en moest hij de eigengerei­de en vrolijke Juncker doorslikke­n. Vandaag neemt de Raad revanche en staat hij op zijn strepen en vele achterkame­rs. Hij doet dat met des te meer overtuigin­g, omdat hij zich op het gelijk van de verdragen kan beroepen. Dat comfort heeft het Europees Parlement niet. In geen enkele verdragste­kst wordt over Spitzenkan­didaten gerept. Als het Parlement voet bij stuk houdt en er een princiepsk­westie van maakt, is een institutio­nele crisis onvermijde­lijk. Zo’n crisis krijgt gegarandee­rd een staande ovatie van ultra’s als Nigel Farage, Matteo Salvini, Derk Jan Eppink en Gerolf Annemans.

Brieven van Dikke Freddy is een column van schrijver Erik Vlaminck. Thuisbasis van de column is het webplatfor­m Sociaal.net

 ?? © reuters ??
© reuters
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium