De Standaard

PS en Ecolo mikken op minderheid­sregering

- PETER DE LOBEL

Focus in onderhande­lingstekst­en ligt op wat partijen ecologisch­e sociale noodsituat­ie noemen

De PS en Ecolo hebben de documenten met hun visie voor Wallonië en de Franse Gemeenscha­p naar alle Waalse parlements­leden gestuurd. De twee partijen hebben samen geen meerderhei­d en zoeken nu steun voor een minderheid­sregering.

De focus in de teksten ligt op wat de partijen ‘l’urgence écologique et l’urgence sociale’ noemen, de ecologisch­e en sociale noodsituat­ie. De twee partijen spraken de voorbije week met meer dan 100 vertegenwo­ordigers van de ‘société civile’ op basis van de hoofdlijne­n van een toekomstig akkoord. In de nieuwe documenten hebben ze de verzuchtin­gen van hun gesprekspa­rtners verwerkt.

Het pad moet volgens de PS en Ecolo nu geëffend worden om tegen 2050 heel Wallonië op 100 procent hernieuwba­re energie te laten draaien. En met een project van ‘gigahubs’ moeten jongeren in Wallonië beter opgeleid worden om tegen 2030 tot een volledige tewerkstel­ling te komen.

Wie steunt?

De teksten werden naar de 75 leden van het Waals Parlement en de 94 leden van het parlement van de Franse Gemeenscha­p gestuurd. PSvoorzitt­er Elio Di Rupo en Ecolocovoo­rzitter JeanMarc Nollet hopen op die manier parlements­leden van andere partijen te overtuigen hun project te steunen. Tegen dinsdag worden de antwoorden verwacht.

Of ze veel steun zullen krijgen, is nog maar de vraag. PVDA/PTB trok enkele weken geleden met veel vertoon de deur van de onderhande­lingszaal achter zich dicht. Ook bij CDH, dat na de verkiezing­snederlaag van 26 mei snel voor de oppositie koos, is het twijfelach­tig dat er steun te rapen valt. Het partijbure­au ging bijna unaniem akkoord met de keuze voor de oppositie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium