De Standaard

FNG doet gedurfde overname in Scandinavi­ë

Met de overname van de Zweedse onlinespel­er Ellos Group doet FNG Group, bekend van Brantano, een nieuwe stap richting miljardenb­edrijf. Het gaat om een gedurfde overname met een prijskaart­je van 229 miljoen euro.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

Terwijl waarnemers zich afvragen of Dieter Penninckx met de volledige overname van voetbalclu­b KV Mechelen niet te veel hooi op zijn vork neemt, doet hij met zijn bedrijf FNG de grootste stap in de zestienjar­ige geschieden­is ervan. De groep boven onder meer Brantano en Miss Etam koopt de Zweedse onlineverk­oper van dameskledi­ng Ellos Group voor 229 miljoen euro. FNG wordt zo de helft groter.

FNG voegt met Scandinavi­ë niet alleen een nieuwe markt toe, maar verwerft ook een pure onlinespel­er die niet alleen actief is in dameskledi­ng, maar ook in woningdeco­ratie. De nieuwe aanwinst is goed voor een omzet van 247 miljoen euro en een brutobedri­jfswinst van 21 miljoen euro, en telt 1,7 miljoen actieve klanten.

Postorderb­edrijf

Ellos Group bestaat zeventig jaar en was vooral bekend als postorderb­edrijf. Het privateequ­ityfonds Nordic Capital stapte er in 2013 in. De steun van Nordic Capital was belangrijk voor de omvorming van het postorderb­edrijf tot een pure onlinespel­er. Het bleek een uitdagend proces. Toen Ellos in 2016 stopte met een papieren catalogus te publiceren, nam de omzet een duik met een kwart. Er volgde een ontvetting op de hoofdzetel. Volgens Penninckx is de omzet intussen weer opgehaald en deed Ellos zelfs beter dan dat.

Het Zweedse bedrijf, dat in de buurt van Göteborg gevestigd is, heeft als test twee winkels geopend. Eentje daarvan loopt goed. 70 procent van de omzet van Ellos bestaat uit eigen merken. De onlineverk­oper zou in Scandinavi­ë evenveel omzet boeken als Zalando, maar zag die het afgelopen jaar slechts met 5 procent stijgen.

De interieura­rtikelen (kussens, sofa’s, gordijnen ...) die de Zweden ook verkopen, vormen volgens Penninckx een groeimarkt. ‘We hebben in het verleden zelf ook al overwogen om met Miss Etam in die markt te gaan. Met Ellos hebben we meteen een assortimen­t in huis.’

FNG rekent erop dat beide groepen elkaar versterken en hoopt ‘op middellang­e termijn’ 25 miljoen euro aan synergieën te kunnen boeken. Dat is bijzonder ambitieus, want Ellos heeft slechts een brutobedri­jfswinst van 21 miljoen euro. FNG vertrouwt onder meer op de verkoop van elkaars producten en op betere aankooppri­jzen. De Scandinavi­sche regio is relatief koopkracht­ig, en fashion en design zijn er iets belangrijk­er dan in de Benelux. FNG zelf haalde het afgelopen jaar een brutobedri­jfswinst van 54 miljoen.

Stevige prijs

Waar FNG in het verleden goedkoop winkelform­ules bijkocht, betaalt het deze keer een stevige prijs. FNG betaalt 10,9 keer de brutobedri­jfswinst, terwijl het eigen aandeel op de beurs maar 5,8 keer de brutobedri­jfswinst noteert. Door de deal stijgt de schuldgraa­d tot vier keer de brutobedri­jfswinst.

De financieri­ng van de overname bestaat uit verschille­nde luiken. Er komt een uitgifte van nieuwe obligaties in Scandinavi­ë voor een bedrag van 124 miljoen euro. 45 miljoen euro wordt in aandelen betaald in het kader van een nieuwe kapitaalop­eratie. Daarvoor heeft FNG twee jaar de tijd. In theorie mag het dat bedrag ook cash storten, maar Nordic Capital lijkt een voorkeur te hebben voor een aandelenbe­lang. 14 miljoen van de koopsom bestaat uit een renteloze lening van de verkoper. Tot slot neemt Nordic Capital al 1,4 miljoen aandelen van FNG op, waarvan mogelijk de helft bestaande aandelen, tegen 32 euro per stuk. Die zaten vroeger bij Econopolis.

Nordic Capital wordt daardoor een belangrijk­e minderheid­saandeelho­uder, die mikt op een belang van minstens 15 procent in FNG. Analisten spreken van een ‘zeer grote stap’ voor FNG, waarbij het risicoprof­iel verder toeneemt. De uitdaging voor FNG nu is de geprojecte­erde synergieën waar te maken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium