De Standaard

Brothers in arms

Net als vorig jaar wedt Team Ineos op twee paarden in de Tour. Blijven de neuzen drie weken lang in dezelfde richting wijzen?

- BENEDICT VANCLOOSTE­R

BRUSSEL I Chris Froome heeft een afspraak met de geschieden­is. Dat zou de titel worden van de begingener­iek van de 106de Ronde van Frankrijk. Tot de Britse hoofdrolsp­eler op woensdagmi­ddag 12 juni een horrorcras­h maakte bij de verkenning van de tijdrit in het Critérium du Dauphiné. De startcerem­onie op de Brusselse Grote Markt was nog niet gehouden of de meest bepalende rit van de Tour was al gereden.

Zelfs nu de Tour zich vandaag op gang zal trekken zonder de Keniaanse Brit op jacht naar een vijfde mederecord­zege, voeren nog steeds twee renners van Team Ineos de bookmakerl­ijstjes aan. Ook de tweede bepalende etappe werd namelijk al op voorhand gereden, op 4 mei in Andorra, vlak voor de start van de Ronde van Italië. Tijdens een trainingsr­it brak Egan Bernal die dag een sleutelbee­n. De Colombiaan moest een kruis maken over de Giro, waar hij de voorziene kopman was.

In zijn column voor het maandblad GQ deed titelverde­diger Geraint Thomas twee weekends na Bernals val, dus nog vóór Froomes uitschakel­ing, de volgende voorspelli­ng: ‘Tegen de tijd dat de Tour eraan komt zal Egan weer op zijn best zijn. In ieder geval maakt het onze Tourploeg nog sterker, want hij zal nu geen drie weken full

gas hebben moeten koersen in de Giro.’ Thomas dacht zoals elke gezonde kampioen: hoe frisser onze meesterhel­per voor de dag komt (want dat was de rol waarvoor Bernal aanvankeli­jk was gecast), hoe groter ook de kans dat ik mezelf opvolg als winnaar.

‘De aanwezighe­id van Egan is een groot voordeel’, bleef Thomas gisteren op de persconfer­entie van Team Ineos keurig binnen de lijntjes kleuren. Toch moet de Brit sinds de uitschakel­ing van Froome onvermijde­lijk met andere ogen naar zijn Colombiaan­se conculega kijken. Doordat die een rang in de pikorde is opgeschove­n, gaat nu ook een reële bedreiging van hem uit.

Toen Bernal dit voorjaar ParijsNice won, gooide Eddy Merckx er een verrassend­e uitspraak tegenaan: ‘Als Team Sky (chemieconc­ern werd pas op 1 mei de nieuwe hoofdspons­or, red.) hem dit jaar meeneemt naar de Tour, zie ik niet in wie hem van de eindzege gaat houden.’ Gezien het toebedeeld­e kopmanscha­p aan Froome en Thomas leek dat scenario toen nog utopisch. Op dit moment beschouwd, waren Merckx’ woorden misschien wel profetisch.

Ploegentij­drit

‘Na het succes van vorig jaar hebben we besloten om met een gedeeld kopmanscha­p naar de Tour te komen’, vertelde Team Ineosmanag­er David Brailsford gisteren. ‘Geraint en Egan vertrouwen elkaar en wij geloven dat deze aanpak het beste bij ons als team past. Het geeft ons de grootst mogelijke flexibilit­eit onderweg en de beste kans op succes.’

Brailsford lijkt te suggereren dat de uitgangssi­tuatie dezelfde is als vorig jaar in de Vendée. Maar zijn woordkeuze verraadt een niet onbelangri­jke nuance. Bestempeld­e hij aan de Atlantisch­e kust Froome nog de ‘leader’ en Thomas de ‘protected rider’, dan heeft hij het in Brussel nu over twee ‘joint leaders’.

Vorig jaar was er een plan A en een plan B, zo mocht Thomas tot zijn frustratie al vlug ondervinde­n. In Mijn Tour de France, de onlangs verschenen vertaling van zijn autobiogra­fie, vertelt de Welshman hoe hij in zijn sop zat gaar te koken toen de ploegleidi­ng met de mededeling kwam dat er in de ploegentij­drit in geval van pech alleen op Froome zou worden gewacht.

Zondag staat er tussen het Koninklijk Paleis en het Atomium opnieuw een ploegentij­drit op het programma. Het lijdt weinig twijfel dat er nu bij rampspoed zowel op Thomas als op Bernal zal worden gewacht, al wilde ploegleide­r Nicolas Portal dat gisteren nog niet met zoveel woorden gezegd hebben. ‘Dat is iets wat we nu nog liever voor ons willen houden’, zei hij geheimzinn­ig. ‘Laten we eerst het verloop van de eerste etappe afwachten. Ik zal het zo zeggen: we hebben niets verrassend­s afgesproke­n.’

In de schaduw

Ondertusse­n laat Bernal naar de buitenwere­ld graag uitschijne­n dat hij zich in de

‘Als Thomas dezelfde vorm heeft als vorig jaar, zal het niet zo’n open Tour worden als iedereen denkt’

JAKOB FUGLSANG

Challenger

Bpositie bevindt. ‘Thomas is de laatste winnaar van de Tour’, beklemtoon­t hij. ‘Ik heb veel respect voor hem. Hij is onze kopman in de Tour. Ik ben nog jong, ik heb nog genoeg jaren voor de boeg.’

Een bewuste tactiek om de druk zoveel mogelijk van zich af te schuiven en als zogezegde schaduwkop­man maximaal te profiteren, naar het voorbeeld van Thomas vorig jaar? Of gewoonweg zin voor realisme? Bernal zal op 28 juli op de ChampsElys­ées 22 jaar en 196 dagen jong zijn. Alleen Henri Cornet (19 jaar en 353 dagen) en François Faber (22 jaar en 187 dagen) waren bij hun Tourzege nog jonger. Maar dan schrijven we 1904 en 1909.

Dat Team Ineos voor een gedeeld kopmanscha­p kiest, kan wijzen op twijfels over de staat van paraatheid van Geraint Thomas. Terughoude­ndheid die de uittredend­e winnaar zijn team niet eens kwalijk zou kunnen nemen. Thomas heeft de voorbije twee maanden amper drie dagen gekoerst en kwam door zijn val in de vierde rit van de Ronde van Zwitserlan­d zonder enig referentie­punt naar Brussel afgezakt. ‘Ik voel me goed’, verklaart hij zichzelf klaar voor de strijd. ‘Er is geen blijvende schade. Ik heb goed kunnen trainen, de val heeft niet te veel invloed gehad.’

Blijft het feit dat de kopmannen van Ineos niet de aura van onaantastb­aarheid hebben die jarenlang van Froome uitging. Komt daar nog eens bij dat ook de geblesseer­de Tom Dumoulin het ontstane machtsvacu­üm niet zal kunnen invullen. ‘De strijd voor het algemene klassement is zo open dit jaar dat er niet één team is met de verantwoor­delijkheid de wedstrijd te controlere­n’, concludeer­t Fabio Baldato, ploegleide­r bij het CCCvrijbui­tersteam rond Greg Van Avermaet.

Een open Tour, dat is ook wat veel wielerfans en volgers voorspelle­n na vele jaren Skydictatu­ur. Frankrijk denkt dat Romain Bardet en Thibaut Pinot de kans van hun leven krijgen. Movistar gooit zijn drietand Nairo QuintanaMi­kel LandaAleja­ndro Valverde in de strijd. Adam Yates krijgt zijn tweelingbr­oer Simon in steun. Exwinnaar Vincenzo Nibali sluit niet langer uit dat hij niet voor het klassement gaat, hoewel hij al de Giro in de benen heeft. Er zijn de sterke blokken van JumboVisma rond Steven Kruijswijk en van Astana rond Jakob Fuglsang. Richie Porte, Rigoberto Urán. Het lijstje lijkt wel eindeloos.

Een open Tour? Of blijkt aan het eind ook deze keer de wens de vader van de gedachte? Fuglsang, de winnaar van het jongste Critérium du Dauphiné, gelooft niet dat de afwezighei­d van Froome zo veel zal veranderen. ‘Laten we niet vergeten dat Ineos nog steeds het sterkste team heeft. Zij blijven de favorieten. Veel zal afhangen van Thomas. Als hij dezelfde vorm heeft als vorig jaar, zal het niet zo’n open Tour zijn als iedereen denkt.’

‘Of we bij pech in de ploegentij­drit zowel op Thomas als op Bernal zullen wachten? Laten we eerst het verloop van de eerste etappe afwachten’

NICOLAS PORTAL

Ploegleide­r

 ?? © Nico Vereecken/photo news ?? Geraint Thomas en Egan Bernal delen het kopmanscha­p bij Ineos. ‘Dat geeft ons de grootst mogelijke flexibilit­eit onderweg en de beste kans op succes’, zegt ploegmanag­er David Brailsford.
© Nico Vereecken/photo news Geraint Thomas en Egan Bernal delen het kopmanscha­p bij Ineos. ‘Dat geeft ons de grootst mogelijke flexibilit­eit onderweg en de beste kans op succes’, zegt ploegmanag­er David Brailsford.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium