De Standaard

DE REGENBOOGP­IN IS GEEN RELIGIEUS KLEDINGSTU­K

- ERWIN ABBELOOS Leerkracht NT2, schrijft over lgbtqthema’s.

Medewerker­s van de stad Antwerpen die in contact komen met burgers mogen de regenboogp­in niet meer opspelden. Die ‘hoffelijkh­eidscampag­ne’ is tekenend voor het nieuwe, salonfähig­e Vlaamse conservati­sme. Het verbod is een vreemde beslissing, niet zozeer omdat het indruist tegen de principes van gelijkheid en vrijheid die de overheid moet garanderen, het geeft ook een beangstige­nd voorproefj­e van wat de komende jaren het beleid kan zijn in Vlaanderen.

Bart De Wever, NVAvoorzit­ter en burgemeest­er van Antwerpen, lijkt in de greep van Vlaams Belang. Ook al zal die partij uiteindeli­jk niet in de Vlaamse regering zitten, via de sluipwegen van regeringso­nderhandel­ingen kan haar ethischcon­servatieve programma, met traditione­le vooroorlog­se waarden, alsnog binnensijp­elen in de maatschapp­ij.

De regenboogp­in is geen religieus kledingstu­k, ze is een symbool dat iedere burger aanbelangt, een symbool van een mensenrech­t. De pin drukt geen ideologie uit en schendt de neutralite­it van de staat dus niet. Het gaat over de vrije beleving van de eigen seksualite­it. Het gaat om puur en gewoon mens zijn. Het symbool is gegroeid in een context van onderdrukk­ing, schending van mensenrech­ten en polarisati­e. Door het te verbieden maakt De Wever duidelijk dat volgens hem maar één seksualite­it of affiniteit de norm is, zoals ook in de beginselve­rklaring van Vlaams Belang staat: ‘De eerste en belangrijk­e kern van de samenlevin­g is het traditione­le gezin, waarvan de waarde maatschapp­elijk erkend en gewaarborg­d wordt door het huwelijk tussen man en vrouw.’ Een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht beschouwt de partij als minderwaar­dig.

Ik vraag me af wat de burgemeest­er zal doen wanneer zijn medewerker­s op 1 december, Wereldaids­dag, een rood lintje willen dragen. Zal hij dan ook uitleggen dat de aidsstrijd een ideologisc­he strijd is die het neutralite­itsprincip­e van zijn bestuur aantast? Of zal hij Vlaanderen in het kielzog van Vlaams Belang naar de donkere wateren van een extreemrec­htse samenlevin­g leiden en het leed en de strijd van duizenden burgers die aan aids gestorven zijn negeren? Het is komkommert­ijd, maar dat is de periode waarin de burger het alertst moet zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium