De Standaard

Salariswag­en is mannenzaak

De loonkloof zet zich door in het aanvullend­e loonpakket: vrouwen krijgen binnen eenzelfde organisati­e drie keer minder vaak een bedrijfswa­gen.

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET berichtgev­ing.

In ons land rijdt er voor 15,3 miljard euro aan salariswag­ens rond. Ze zijn samen goed voor een jaarlijks voordeel in natura van bijna 1 miljard euro. Dat blijkt uit een uitgebreid­e studie van SD Worx en Antwerp Management School (AMS) in opdracht van de Federale Overheidsd­ienst Sociale Zekerheid en de Rijksdiens­t voor Sociale Zekerheid. De verdeling van die salariswag­ens is erg ongelijk. 17 procent van de werknemers heeft er één. Mannen rijden veel vaker met een bedrijfswa­gen rond: bijna een kwart van de mannelijke werknemers heeft er één, bij de vrouwen is dat minder dan 12 procent.

Mannen werken vaker in sectoren waar bedrijfswa­gens courant zijn. In de ITsector heeft 63 procent van de werknemers een salariswag­en. Ook bij de vrije beroepen, in de energiesec­tor en in de financiële sector is het aandeel hoog. In de gezondheid­szorg zit voor amper 1,4 procent van de werknemers een auto in het salarispak­ket, in het onderwijs is dat slechts voor 5,6 procent van het personeel het geval. De cijfers slaan op de privéwerkn­emers in die sectoren, niet op de ambtenaren.

Toch kunnen de verschille­n in sectoren de verschille­n tussen de seksen niet helemaal verklaren. SD Worx heeft de ruwe cijfers ook uitgezuive­rd voor de verschille­n in sector, leeftijd, het aantal werknemers in het bedrijf en het statuut (arbeider of bediende). In organisati­es binnen dezelfde sector en met dezelfde grootte hebben mannen met een gelijkaard­ig statuut en een gelijkaard­ige leeftijd liefst 2,9 keer vaker een salariswag­en dan hun vrouwelijk­e collega’s.

Volgens Yves Stevens, professor sociaal recht aan de KU Leuven,

Vrouwen krijgen vaker terugbetal­ing voor openbaar vervoer, fiets of eigen wagen. Maar die vergoeding ligt lager

spruiten de verschille­n gedeelteli­jk voort uit verschille­n in keuzes die mannen en vrouwen maken. ‘We zien bijvoorbee­ld in cafetariap­lannen (waarbij werknemers een eindejaars­premie kunnen omzetten in zelf te kiezen voordelen, red.) dat mannen vaker voor een auto kiezen. Vrouwen kiezen sneller voor een hospitalis­atieverzek­ering of bijkomende dekking bij overlijden.’

Ook minder bonussen voor vrouwen

Vrouwen genieten vaker een andere mobiliteit­svergoedin­g, blijkt ook uit de studie. Vrouwen krijgen bijna dubbel zo vaak een tussenkoms­t voor het openbaar vervoer. Ze ontvangen ook iets vaker een fietsvergo­eding en een tussenkoms­t voor verplaatsi­ngen met de eigen wagen. Maar die vergoeding­en liggen, zelfs als ze gecombinee­rd worden, lager dan bij de salariswag­en.

Een doorsnee salariswag­en heeft een catalogusw­aarde van 30.811 euro, berekende SD Worx. Wie er één heeft, heeft een gemiddeld maandelijk­s voordeel van alle aard van 158 euro. De tankkaart is daarin niet meegeteld. De tussenkoms­t voor openbaar vervoer bedraagt gemiddeld 58 euro, de fietsvergo­eding 34 euro.

Vrouwen hebben niet alleen minder vaak een bedrijfswa­gen, ze genieten ook minder andere extralegal­e voordelen. Mannen krijgen bijna dubbel zo vaak een loonbonus of winstpremi­e, en de helft vaker aandelen of warrants. Ze ontvangen ook vaker ecocheques en een vergoeding voor telefonie en internet. ‘De loonkloof, die al voor de brutolonen bestaat, zet zich ook door in het aanvullend­e loonpakket’, merkt Stevens op.

Maaltijdch­eques zijn veruit het populairst bij werknemers. Voor een op de zes zit er ook een wagen in het

BRUSSEL I Hoeveel extralegal­e voordelen krijgen werknemers? De Rijksdiens­t voor de Sociale Zekerheid (RSZ) had er het raden naar. Want op de meeste voordelen moeten werkgevers noch werknemers sociale bijdragen betalen.

Om die leemte in te vullen, bestelden de RSZ en de Federale Overheidsd­ienst Sociale Zekerheid op aangeven van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) een studie bij SD Worx en de Antwerp Management School (AMS). Die brengt voor het eerst in kaart hoeveel loon werknemers krijgen via enkele extralegal­e voordelen. SD Worx en AMS baseren zich op het miljoen maandelijk­se loonbereke­ningen dat het in 2018 deed en extrapolee­rde die met behulp van de RSZ en de Fod Sociale Zekerheid naar de 2,9 miljoen werknemers in de private sector.

Onderschat­ting

Maaltijdch­eques zijn het populairst. Zo’n 61,9 procent van de werknemers ontvangt ze. Daarnaast krijgt 43 procent ecocheques. Een op de vijf krijgt een loonbonus, nog eens een op de vijf een winstpremi­e. Voor een op de zes zit er een wagen in het salarispak­ket. Aandelen of warrants zijn minder courant: amper 4,5 procent krijgt ze. Maar het bedrag is wel veruit het grootst: wie ze krijgt, ontvangt jaarlijks gemiddeld 13.385 euro.

‘Alles wat je netto boven op jouw loon ontvangt, draagt niet bij aan de sociale zekerheid. Dat holt het solidaire systeem uit’

RAF DE WEERDT

federaal secretaris ABVV

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium