De Standaard

PARLEMENT, BEGIN ERAAN

-

De overheid had er tot voor kort geen idee van hoe groot het bedrag is dat werknemers buiten hun gewone loon krijgen in de vorm van extralegal­e voordelen. Is dat niet verbijster­end? Een studie in opdracht van de RSZ en de FOD Sociale Zekerheid, op vraag van minister Maggie De Block (Open VLD), brengt voor het eerst gedeelteli­jk klaarheid. De belangrijk­ste voordelen, zoals maaltijd en ecocheques, salariswag­ens, loonbonuss­en en winstpremi­es zijn samen goed voor 6,8 miljard euro, maar er zijn nog 33 andere voordelen.

Hoe kan de overheid weten of ze billijk is, als ze niet weet over welke bedragen het gaat? En hoe kan ze er zeker van zijn dat haar beleid het gedrag van de burgers stuurt in de zin die ze wenst? Het antwoord is twee keer: ze weet het niet.

Een van de gevolgen van die onwetendhe­id is dat het tot dusver buiten beeld bleef hoe groot het onderschei­d is tussen mannen en vrouwen wat het toekennen van zulke extralegal­e voordelen betreft. De loonkloof, die krimpt maar nog steeds bestaat voor het basisloon, wordt nog vergroot door aanzienlij­ke verschille­n bij de extraatjes.

Het sociaalrec­htelijke doolhof is het gevolg van de torenhoge lasten op arbeid. Dat is het begin van alle kwaad. Het leidt tot tomeloze creativite­it bij het verzinnen van alternatie­ve vormen van beloning die niet of minder belast worden, tot de overheid weer eens een gaatje heeft versmald of gedicht. De ondoorzich­tigheid van die aanpak is een bron van ongelijkhe­id, maar ook van inefficiën­tie.

Achter ieder individuee­l voordeel schuilen historisch­e achtergron­den, maatschapp­elijke realiteite­n en politieke opties. Wie aan één ervan raakt, roept de toorn van belangengr­oepen over zich af. Iedere geplande ingreep komt over als een vorm van contractbr­euk. Wie bijvoorbee­ld de salariswag­en wil aanpakken, speelt met zijn leven, zoals Groen op 26 mei mocht ondervinde­n.

Maar wat houdt het parlement, in afwachting van een volwaardig­e regering, tegen om een breed debat op te zetten en experts in te schakelen om het geheel in kaart te brengen en voorstelle­n uit te werken die leiden tot een eenvoudige­r, doorzichti­ger en eerlijker systeem? Het gaat om een omvangrijk­e hervorming, met tal van delicate evenwichte­n, maar dat mag geen reden zijn om er niet aan te beginnen.

Een budgetneut­raal systeem, met minder zijwegen maar lagere basistarie­ven, is in ieders belang. Daaraan beginnen te werken is in ieder geval beter dan nog maandenlan­g met de duimen te draaien en uit schaamte daarover de parlementa­ire wedde terug te storten.

Systeem met minder zijwegen en lagere basistarie­ven is in ieders belang

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium